Migranti napuštaju voz, kreću za Sarajevo (FOTO)

Vijesti 09. nov 201812:17 > 12:22
N1

Migranti, njih 146 koji se od sinoć nalaze na željezničkoj stanici u Bihaću, počeli su napuštati voz, javlja reporterka N1 Adisa Imamović.

Uz veliko policijsko obezbjeđenje, migranti iz voza prelaze u autobuse koji će ih prevesti do Sarajeva.

Snežana Galić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), podsjetila je da je od 23. oktobra na snazi odluka da se onemogući dolazak migranata na područje USK, jer su trenutno smještajni kapaciteti popunjeni.

N1
N1
N1
N1
N1

“U skladu s tom odlukom sinoć je onemogućen izlazak migrantima iz talgo voza, a koji su pristigli iz Sarajeva u Bihać. Njih 153 se nalazilo u vozu. Sedam migranata je odmah izmješteno, a radi se o ranjivim kategorijama – djeci i ženama. Smješteni su u migracione centre”, istakla je Galić za AA.

Prema njenim riječima, što se tiče MUP-a USK, voz se odmah mogao vratiti.

“On nije blokiran niti zaustavljen, jedino je onemogućen izlazak migranata. Međunarodna organizacija za migracije je ta koja određuje smještajne kapacitete, naravno u saglasnosti sa Ministarstvom sigurnosti”, dodala je Galić.

Iz Željeznica FBIH navode da je u ovom slučaju “došlo je ponovo do nezakonitog zarobljavanja ‘BH voza’ -714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo”.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obavještene. Iz tog razloga, Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK.

“Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu ‘BH voza’ u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. Napominjemo da su Željeznice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije”, stoji u reakciji Željeznica FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.