Uhapšen migrant koji je krijumčario migrante u BiH

Vijesti 09. nov 201813:24 > 13:26
Anadolija (AA)

Službenici Jedinice granične policije Zvornikuhapsili su jednog neprijavljenog migranta afroazijskog porijekla koji je, čamcem preko rijeke Drine, pokušao prokrijumčariti grupu od devet migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

“Ilegalne migrante pripadnici JGP Zvornik uočili su prilikom nadzora državne granice na obali rijeke Drine, nakon čega su ih priveli u službene prostorije jedinice. Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela ‘krijumčarenje ljudi’ službenici JGP Zvornik došli su do saznanja da je izvršioc ovog krijumčarenja, migrant Pakistanac te je prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH lišen slobode”, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Nijedan migrant nije posjedovao identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima GPBiH izjavili su da dolaze iz Pakistana i Iraka. U toku dana osumnjičeni Pakistanac za krijumčarenje migranata, uz izvještaj o krivičnom djelu, bit će predat Tužilaštvu BiH, a ostali neprijavljeni migranti pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode dvojicu bh. državljana na osnovu raspisanih potraga. Na letu iz Zagreba lišen je slobode M.Š. (1983.) za kojim je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnih djela “teška krađa” i “iznuda”. Na letu iz Beograda lišen je slobode R.M. (1993.) jer ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela „oštećenje tuđe stvari“. M.Š. predat je službenicima MUP-a KS, a R.M. službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.

Istoga dana, prilikom izlaska iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača lišen je slobode A.Z. (1971.), nakon što je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Mostar raspisala potragu zbog krivičnog djela “krađa”. Službenici JGP Bijeljina bh. državljanina predali su službenicima PU Mostar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.