Nakon 75 godina pronađen najvrijedniji dokument ZAVNOBiH-a

Vijesti 09. nov 201814:03 > 14:21
Wikipedia

U fokusu obilježavanja 75. godišnjice ZAVNOBiH-a će biti Deklaracija o pravima građana Bosne i Hercegovine kao dokument do sada nepoznat javnosti, saopšteno je iz ureda sarajevskog gradonačelnika. Prema historičarima, riječ je o najvrijednijem dokumentu ikada stvorenom na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iz Grada Sarajevo su istakli da će jubilarno svečano obilježavanje godišnjice ZAVNOBiH-a biti priređeno 25. novembra u Vijećnici s početkom u 20 sati. 13. novembra u 11 sati u sali Gradskog vijeća na Skenderiji će biti održan okrugli sto na temu: Vrijednost ZAVNOBiH-a danas i suta.

Posjetili su i ukazali na sljedeće:

“Predsjednik Organizacionog odbora Raif Dizdarević je prije 75 godina kao partizanski kurir, u vrijeme ZAVNOBIH-a, dolazio u Jajce.

‘Tada nisam znao šta se događa. Razgovarao sam sa ostalim kuririma koji su dolazili iz svih krajeva i svi smo bili svjesni da je u pitanju ‘nešto krupno, kazao je Dizdarević.

U to vrijeme, početkom oktobra 1943., partizanske jedinice su oslobodile Tuzlu kako bi se skrenula pažnja neprijatelja sa događaja koji su se pripremali u Mrkonjić Gradu i Jajcu.

Prijedlog teksta Deklaracije koju je ZAVNOBIH usvojio 01. jula 1944. godine u Sanskom Mostu napisali su pravnik iz Livna Hasan Brkić i književnik iz Bijeljine Rodoljub Čolaković. Tekst je vijećnicima prezentirao Hasan Brkić, a Čolaković je tada govorio da je to ‘naš novi ustav’.

O Deklaraciji se dugo ćutalo. Ovaj dokument je bio potiskivan u zaborav pa šira javnost nije ni bila svjesna da on postoji, vjerovatno zato što je tražila veći nivo sloboda nego što je to bilo u periodu 1945.-1990. Rasim Kadić smatra da je razlog odbijanja Deklaracije bio zbog otpora višestranačkom sistem”, saopšteno je iz Grada Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.