MUP USK se oglasio povodom situacije sa migrantima i vozom

Vijesti 09. nov 201815:48 > 15:55
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK se danas oglasilo povodom situacije sa migrantima i talgo voza na relaciji Bihać - Sarajevo.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Nije istina da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona blokirali talgo voz Bihać – Sarajevo 9. novembra na željezničkoj stanici u Bihaću.

Željeznice Federacije su mogle saobraćati redovno s tim da nije dozvoljeno iskrcavanje iz voza migranata za koje ne postoji smještaj na području USK, a čije zbrinjavanje nije mogao preuzeti ni IOM čiji su službenici bili prisutni u vrijeme dolaska voza na željezničku stanicu Bihać.

Odluka je menadžmenta Željeznica F BiH da ne saobraća dok se ne osigura plaćanje voznih karti za ilegalne migrante, koji se nisu ukrcali u Bihaću i nismo u obavezi da to platimo. 

VEZANE VIJESTI

Policijski službenici MUP-a USK su nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, za šta imaju saglasnost Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH, a razlog je preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području Unsko-sanskog kantona i držanje sigurnosne situacije, humanitarne i zdravstveno-epidemiološke situacije pod kontrolom.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je obaviještena o situaciji te su po dolasku voza prihvatili privremeno zbrinjavanje sedam migranata iz grupe ranjivih kategorija, koja je doputovala Talgo vozom i koji su kasnije, uz pratnju socijalnih radnika iz Centra za socijalni rad Bihać, prebačeni u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.

Nakon zdravstvenog pregleda migranata zatečenih u vozu Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać preporučila je DDT tretman talgo voza. Preostalih 147 ilegalnih migranata koji su zatečeni u vozu tokom dana, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i uz asistenciju MUP-a USK, autobusima su transportovani u Ušivak, gdje ima raspoloživog kapaciteta za njihov prihvat.

Podsjećamo da su i na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu sigurnosti Vijeća ministara BiH, ministri Dragan Mektić i Semiha Borovac obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migrantske krize a posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva ilegalnih migranata u USK, te je ministar Mektić najavio da će o problemu priliva velikog broja ilegalnih migranata u Bihać talgo vozom upoznati Vijeće ministra BiH te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu i zdravstvenu ali i humanitarnu situaciju u ovom Kantonu”, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.