Verbalni rat policije USK i Željeznica, u sredini migranti

Vijesti 09. nov 201816:20 > 19:06
N1

Oko 150 migranata noć i polovinu dana ponovo su proveli zarobljeni u Talgo vozu, na stanici u Bihaću. Naime, policija USK im nije dopustila da se iskrcaju u ovaj grad. Razlog - za njih nema smještajnih kapaciteta.

Migranti su vraćeni u Sarajevo. Željeznice Federacije najavile su tužbu protiv komesara USK. A lokalna policija poručila da će istrajati u mjerama sprječavanja dolaska migranata, te da su tako dogovorili s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Zarobljeni više od deset sati. U zadnjem vagonu Talgo voza. Isrpljeni. Umorni. Neraspoloženi. Njih više od 140 nije uspjelo u namjeri da se domogne Bihaća. Jedne u nizu stanica na putu ka Uniji. Migrante je spriječila policija. Satima na nogama, i na oprezu, čekaju upute šta dalje. U međuvremenu, Željeznice na gubitku.

“Zadnjih nekoliko dana se naš voz zaustavljao od strane pripadnika MUPa USK u stanici Bosanska Otoka gdje su također putnici za koje su oni tvrdili da su migranti izvođeni s voza i odvozili ih u nama nepoznatom pravcu, međutim mene su zvali sinoć oko pola jedan, jedan kada je voz došao u Bihać i dežurni otpravnik mi je rekao da je voz blokiran opet da se ne da izaći putnicima iz voza i da se zahtijeva od Željeznica da se voz vrati nazad”, kazao je Samir Alagić iz Željeznica FBiH.

Iz policije su poručili, nismo blokirali voz. Uputa Željeznicama je bila takva da samo nastave s migrantima put Sarajeva. No, oni su to odbili. Razlog, navode u ovom javnom preduzeću – voz je morao prethodno da se isprazni, dezinficira, i pripremi za nove putnike. Niko nije popustio. Niti policija, niti željezničari. Na koncu Ministarstvo sigurnosti BiH, obezbijedilo je nove autobuse za prijevoz migranata u Sarajevo.

No, zbog čega je ponovo došlo do drame? Ako je postojao prethodni dogovor da će policija migrante čekati s autobusima na ulazu u Kanton? Naime, iz policije kažu, autobusa sinoć na liniji razgraničenja nije bilo. Zvanično nije rečeno zbog čega. Policija nije smjela dopustiti izlazak iz voza ogromne grupe migranata. Stoga su ih s predstavnivima IOM-a dočekali u Bihaću. Mjesta u ovom gradu bilo je za njih tek sedam iz voza. Tri bračna para i dijete. Na nedavnom sastanku predstavnika kantonalne policije i vlasti s mintrom sigurnosti dogovoren je sljedeće:

“Doneseni su zaključci da se ova odluka i dalje provodi i da se u suradnji s IOMom koji će ustvari koordinirati koji je to broj smještajnih kapaciteta koji su slobodni na USK da u tom slučaju ćemo primiti onoliko migranata koliko ima raspoloživih smještaja. Najveći problem je do sada Talgo voz koji prevozi veće grupe migranata”, kazala je Snežana Galić, portparolka MUP-a USK.

Iz policije vrlo jasna poruka, niti jedan migrant za kojeg IOM ne nađe smještaj neće moći doći na područje USK. I dok se u i oko voza odvijala drama, zdravstveni radnici su posumnjali da jedan od migranata ima ospice. Na teren je izašao kantonalni ministar zdravstva, te predstavnici Doma zdravlja, koji su demantovali te navode.

“Definitivno nema opasnosti od bilo kakve zaraze ja sam provjerio s direktoricom Doma zdravlja imali smo jedan slučaj koji je definiran kao ospice, to nije tačno, radi se o jednom kožnom oboljenju koje mi zovemo intertrigo i koji nastaje najčešće na dijelovima kože gdje dolazi do traljanja kože u ingvinalnom dijelu tako da se tu ne radi o ospicama”, pojasnio je Hazim Kapić, ministar zdravstva USK.

I dok zdravstveni radnici upozoravaju da bi se sredstva prijevoza trebala dezinfikovati, u međuvremenu, traje verbalni rat policije i Željeznica. Najavljena je tužba protiv komesara, zbog kako navode u ovom preduzeću, nezakonitih blokada. S druge strane iz policije poručuju Željeznicama da ih tuže, ali da će svi oni koji se ne budu ponašali po uputama policije biti suočeni s krivičnim prijavama.

Ista sudbina večeras čeka i migrante koji su se ukrcali u danas u Talgo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.