Marti Bissel za N1: BiH ima sposobne Oružane snage

Vijesti 09. nov 201817:00 > 18:46
N1

Marti Bissel, brigadna generalica i zapovjednica NATO štaba u Bosni i Hercegovini gostujući na N1 je kazala da bi za BiH od velike vrijednosti bilo to da pristupi Alijansi, ali i to da BiH ima sposobne i profesionalne Oružane snage.

Ona je od jula mjeseca na toj poziciji u BiH.

“Uživala sam u prva tri mjeseca. Imala sam prilike obići dosta mjesta, svi su me primili jako dobro. 30 godina sam u vojnoj službi, BiH mi je fascinantna zemlja. Radujem se što ću ovdje nastaviti mandat”, poručila je u prvom TV gostovanju u BiH.

Njen stav o NATO integracijama BiH je:

“Naravno da vjerujem u NATO savez, to je najjači vojni savez u proteklih 70 godina, od velike vrijednosti bi bilo za BiH da pristupi natou, ali odluka je na BiH”, izjavila je Bissel za N1.

“Dosta ljudi iz vaše zemlje su shvatili prednosti članstva, mnogi idu ka Zapadnoj Evropi, odlaze tražeći posao. Ali bilo bi dobro da BiH omogući te perspektive. Sigurnost vodi stabilnosti, koja vodi ka prosperitetu koja će omogućiti građanima da imaju bolji život”, izjavila je u Danu uživo na N1.

Ona je kazala da Oružane snage i ministarstvo odbrane BiH imaju težak posao da stvore moderne snage.

“Mi smo tu da damo savjete na osnovu iskustava zemalja članica. Moraju biti uspješniji zbog građana BiH”, rekla je Bissel za N1.

Dodala je da su Oružane snage BiH sposobne, profesionalne, doprinose mirovnim operacijama u svijetu, te da je 10 posto pripadnika bilo u operacijama podrške miru.

Kompletno gostovanje Marti Bissel na N1 pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.