U 10 sati i 16 minuta vrijeme je stalo

Reuters

Na današnji dan, prije tačno 25 godina srušen je Stari most u Mostaru. Nakon višednevnog granatiranja sa uzvišenja Planinica i Stotina iznad Mostara, most su srušile jedinice Hrvatskog vijeća odbrane. Danas, tačno u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada se Stari most obrušio, u Neretvu je bačeno cvijeće te je upriličen skok bez aplauza.

Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća odbrane, 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu. Njegovo rušenje prije 25 godina gledao je Samir Zukanović. Gledao je kako Stari nestaje.

“Iznad naše kuće, Baščine se zove, vidi se tačno mjesto odakle je pucao tenk i odakle je pogađan Stari most. Kao dijete sam to gledao, žalio sam, nije bilo krovova i kuća, sve je bilo srušeno i vidio sam putanju granate uz čitav tok Neretve kako ide prema mostu”, kazao je Samir Zukanović, skakač.

Dan rušenja mosta za brojne Mostarce bio je jedan od najtužnijih dana u životu. Jedan od najgorih urbicida 20. stoljeća, bio je kažu, nepojmljiv i bolan.

“Plakali smo kada je srušen. Iz očaja, iz saznanja da postoje neki kojima simboli grada ne znače ništa. Svakog starog Mostarca zaboljela je proslava rušenja mosta u jednom dijelu grada”, naglasio je Nedžad Maksumić , glumac i književnik.

“Moja tuga bila je neizmjerna i taj datum mi je urezan kao najtužniji datum u mom životu, hvala Bogu da se most ponovo obnovio”, kazao je Omer Faladžić, građanin Mostara.

Obnovljen je 2004. godine, nakon čega je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

Stari most sagrađen je1566. godine, po nalogu sultana Sulejmana koji je građenje poverio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučka konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih građevinskih poduhvata tog vremena.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zaključilo je da je rušenje mosta legitiman vojni cilj, te da snage HVO-a nisu imale konkretnu namjeru diskriminirati ili vršiti teror kada su uništile Stari most. Također, gradske vlasti službeno ne obilježavaju godišnjicu rušenja Starog mosta, pravdajući to obrazloženjem da se ne treba vraćati u prošlost i da treba graditi mostove budućnosti. Tako je i ova godišnjica obilježena skromno – zvukom sirene za uzbunu, bacanjem cvijeća u Neretvu i simboličnim skokom bez aplauza, u prisustvu skakača svih generacija, i učenika osnovnih i srednjih škola.

“Mi to uradimo, najmanje i najviše što možemo, skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća i probamo da skrenemo pažnju cijelom svijetu još jednom da se ovakva glupost i zločin nikada i nikom više ne ponovi”, kazao je Saša Oručević, Klub skakača u vodu “Mostari”.

“Mi stariji treba da prenosimo djeci šta je bilo, da govorimo istinu, a istina je samo jedna”, istakao je Ibrahim Eminović, nastavnik.

“Moj je dedo među zadnjim osobama koji je prešao Stari most neposredno prije rušenja i puno mi znači ovaj dan. Došla sam da čuvamo uspomenu i da se sjećamo tog dana kada je srušen jedan od najljepših mostova na svijetu”, istakla je Amna Trčalo, učenica Gimnazije Mostar.

No prisjećajući se tog događaja, Mostarci kažu: “Nije ni umro, ni pao, samo je morao skočiti dolje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.