Kako će se Dodik zaštititi od preglasavanja u Predsjedništvu

Vijesti 09. nov 201818:57 > 20:05
Reuters

Kontroliše 56 od 83 poslanika u NSRS, želi jedinstvo deset srpskih zastupnika u Predstavničkom domu državnog Parlamenta. Zašto Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva BiH okuplja široku koaliciju?

I kako će, čak i ako bude preglasan od kolega u Predsjedništvu Šefika Džaferovića i Željka Komšića, zaštiti svoju poziciju, saznajte priči Snežane Mitrović.

Zakletva mu je benigna, plavo žuta zastava mu ne smeta, ali ako bude isticana i crveno-plavo-bijela. Sjednicama će prisustvovati lično u Sarajevu ili putem video linka, najavio je Milorad Dodik, a to mu omogućava i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH u članu 19.

Ako član Predsjedništva ne može fizički prisustvovati sjednici, njegovo učešće se osigurava telekomunikacionim sistemima.

A kojim sredstvima i zbog kojih razloga Dodik okuplja široku srpsku koaliciju?

Prvi cilj, po mnogima slabljenje opozicije, ostvaren je.

Onaj drugi, ipak se krije u 42. članu Poslovnika o radu Predsjedništva BIH koji definiše procedure koje preglasani član Predsjedništva pokreće u slučaju preglasavanja.

Jedan od članova koji je preglasan može, stoji to jasno u Poslovniku o radu, član 42, stav 2, 3, 4, odluku donijetu preglasavanjem proglasiti destruktivnom po vitalni nacionalni interes. E tu nastupa priča o 2/3 narodnih poslanika.

Odluke o vanjskoj politici BiH, imenovanjima ambasadora, sprovođenje odluka Parlamentarne skupštine BiH, samo su neke od stavki o kojima bi mogla raspravljati Narodna skupština Repubike Srpske, ukoliko u budućem radu Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasaju Milorada Dodika po ovim pitanjima.

Ako dvotrećinska većina uključenih u entitetski organ potvrdi upućeno proglašenje u 240-satnom roku od upućivanja, odluka Predsjedništva ne stupa na snagu.

Da li bi široku koaliciju okupljao da je u Predsjedništvu umjesto Komšića, Dragan Čović, Dodik ne otkriva, ali potvrđuje saradnju sa liderom HDZ-a.

“U ponedjeljak ću se sastati u Istočnom Sarajevu sa Draganom Čovićem, na nivou stranaka. Postoje neki kontakti i sa drugima, ali priznajem da sam, možda, malo politički lijen i ne razumijem situaciju u Federaciji BiH, ne znam ko tamo s kim hoće ili neće i ne namjeravam time da se bavim. Čekam da naprave većinu, pa da s njima razgovaram”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Cilj okupljanja 2/3 narodnih poslanika je i zbog ustavnih promjena u RS, kako bi se izbacila smrtna kazna iz Ustava, Banjaluka proglasila glavnim gradom, ali i pokrenulo pitanje Vijeća naroda.

“Bio sam u nekoliko slučajeva akter izmjene Ustava i tada smo bez razlike svi u tome učestvovali. Ustav je akt koji traži potpuno i ozbiljno usaglašavanje. Ustav može da dobije konačnost i važnost ako bude usvojen u Vijeću naroda NS RS”, istakao je Dragan Čavić, poslanik u NSRS.

“Čini mi se da će ići u pravcu uvođenja autokratskog sistema, a ako ima 2/3 to je moguće. Kao što ste vidjeli najavio je ulazak i SDA u Vladu RS”, istakao je Adam Šukalo, poslanik u NSRS.

19. novembra najavljena je konstitutivna sjednica NSRS, na kojoj bi zakletvu tebala položiti novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović, ali i prema najavama i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik. Dan kasnije Dodik će se zakleti i u Sarajevu. Nakon toga spreman je da Zoranu Tegeltiji ponudi mandat da sastavi novi saziv Savjeta ministara BIH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.