Jusko: Rješenje za veću sigurnost na sarajevskim ulicama

Vijesti 10. nov 201809:19 > 09:20
N1

Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, kazao je jutros za N1 da je neophodno krenuti u nabavku moderne opreme za videonadzor kojom bi sigurnosna situacija na ulicama Sarajeva bila značajno poboljšana.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekao je da je u ovakvim situacijama neophodno formirati tim iskusnih istraživača i profesionalaca, ali i raditi na tome da se tragedije poput ove – ne ponavljaju.

”Imao sam priliku čuti veliki broj izjava i ne bih htio da ponavljam. Neophodno je da se formira ozbiljan tim profesionalaca, a sa druge strane da se odmah radi na tome šta uraditi da se ovakve tragedije ne ponove. Odgovorno tvrdim – da su bilo šta naslutili, izašli bi iz vozila. Institucije rade sve da se dođe do izvršioca krivičnih djela. Niko ne pita koliko je ljudi iz MUP-a KS otišlo u penziju. Nije dovoljno popunjeno, fali ljudi, opreme koja će policiju učiniti efikasnijom”, rekao je Ismir Jusko za N1.

Prema njegovom mišljenju, rješenja je kao ministar, već predlagao. To je videonadzor.

”Kad sam bio u MUP-u KS ja sam predlagao, neophodno je da se krene u nabavku opreme za videonadzor zadnje generacije. Zašto ne bi sve te kamere postavili na ulaze i izlaze u grad. Danas imate kamere koje bez probleme prepoznavaju lica, tablice, da se sistem prikopča na jedan centar koji samo radio na tome. Takav sistem bi već na samom ulasku u grad prepoznavao vozilo koje ima ukradene tablice i nije regularno registrovano”, rekao je Jusko u razgovoru s Almom Dautbegović Voloder.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.