Migranti vraćeni natrag u Sarajevo – ljuti i razočarani

Vijesti 10. nov 201815:34 > 15:44
N1

Odluka nadležnih u Unsko-sanskom kantonu, da se migranti koji talgo vozovima doputuju u Bihać vrate nazad u Sarajevo, provodi se i dalje. Nakon ponoći, u Bihać je stigla nova grupa od oko stotinu migranata. IOM je preuzeo dvadesetak osoba, među njima žene i djecu, a ostali su autobusima vraćeni u Sarajevo - ljuti i razočarani.

I ova grupa migranata prošla je kroz već poznati scenarij. Dolazak talgo vozovima u Bihać. Umjesto iskrcavanja u gradu na Uni u noćnim satima, povratak na početnu destinaciju – Sarajevo, autobusima, u jutarnjim.

Rano ujutru, dočekuju ih magla i zima. I otvorena vrata kasarne Ušivak.

Otišli s nadom, vratili se sa ljutnjom i umorom. Nije im jasan scenarij u kojem su učestvovali.

“Kada neko ode na željezničku ili aubusku stranicu, prodaju mu kartu! Idete u Bihać? Idem! Ako me pošaljete tamo, zašto me deportujete? Vi ste prodali tu kartu! Zaboga, to je problem! Naravno da sam ljut, kako neću biti. Platim oko 20 eura kartu do Bihaća, nas deset. I, šta sad?”, priča nam jedan migrant.

Ista pitanja u glavi za njih više od stotinu. Samci, muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama.

“Otišli smo u Bihać, vratili su nas. Rekli, nema izlaska. Ne znam zašto, pitajte ih. I ranije sam bio ovdje, u ovom kampu. U Bihać neću ići danas. Prehladno je”, kaže Hamid iz Pakistana.

Dio njih vratio se natrag sa iskaznicom Međunarodne organizacije za migracije, iz Ušivka. Već su boravili ovdje. Ostali – pristupili registraciji.

“Želimo ići u Bihać. Idemo u Hrvatsku i onda u Sloveniju. Neću ostati u Sloveniji, jer želimo za Italiju. Ali, policija me je zaustavila i vratila u Sarajevo. Ovaj kamp ima oko 400 ljudi. Dobra hrana, dobri su i ljudi u Bosni. Policija je dobra. A ovo je policija Hrvatske”, kaže Tahir iz Irana, pokazujući slomljen telefon.

Vozovi odvoze, autobusi dovoze. Hoće li Ušivak moći primati nove migrante unedogled?

Podsjetimo, kapaciteti u Ušivku već su popunjeni do kraja. Predviđeni kapacitet je za 400 osoba, no već su popunjeni do kraja. U IOM-u kažu da postoje alternativni kapaciteti, odnosno hangari, za nepredviđene situacije, kao što je ova.

No, svi se nadaju da će im dom biti samo privremeno. Nisu ga uspjeli napustiti, ali, barem je bolji od otvorenog neba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.