Dok čekaju otvaranje kopova, radnici uzgajaju šampinjone

Vijesti 10. nov 201818:30 > 18:54
N1

Kako se približava imenovanje nove vlade RS, nesuglasice DNS-a i SNSD-a jenjavaju. DNS-ova negodovanja zbog namjere Vlade da Izraelcima proda dio rudnika željezne rude Ljubija, sada su tiha govorkanja. 65% akcija Rudnika željezne rude na banjalučkoj berzi, 17.decembra biće na prodaju. Radnici zabrinuti za svoja radna mjesta, traže zaštitu.

Od željeznog doba, prije 2.500 godina, lokalitet današnjeg Prijedora poznat je po rudnim bogatsvima. Tada su njima trgovali stari Feničani. Danas rudu eksploatišu Indijci i globalna kompanija MIttal, a uskoro bi taj posao mogli raditi i Izrealeci. Naime, Vlada RS dala je zeleno svjetlo IRB-u za berzansku prodaju RŽR Ljubija.

Na prodaju je ponuđeno 64,99 posto akcija ovog preduzeća, nominalne vrijednosti 33.005.235 KM, a prodaja će biti obavljena putem posebne aukcije zakazane za 17. decembar.

Nakon dva neuspjela pokušaja da se RŽR proda Izraeli investment grupi, te stopiranja te odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon protesta radnika protiv prodaje Izraelcima, svađe u vladajućoj koaliciji…Vlada je izmijenila način prodaje. Ljubija je skinuta sa liste strateških preduzeća, pa će mimo skupštine, na berzanski doboš.

“Šta će biti sa rudarenjem u Prijedoru? Kako se planira riješiti poštovanje ugovora o osnivanju sa već postojećim partnerom? Ako međusobni odnosi partnera budu različtiti koje su posljedice za radnike? Status zaposlenih u Mittalu i RŽR Ljubija? Šta će biti sa radnicima ako se ne aktivira kop u RŽR Ljubiji?”, pita se Saša Kukolj, Sindikat Arcelor Mittala.

Pitanja sindikalaca zabrinutih za svoja radna mjesta, ostaju bez odgovora.Zato je uslovima prodaje definisana početna cijena od 34,5 miliona evra, u igri ssu va preduzeća koja obavljaju rudarsku djelatnost i imaju ostvaren godišnji prihod od najmanje 50 miliona evra.Arcelor Mittal ranije je nudio 64 miliona KM, dok je “Israeli Investment Gruop“ za 64 posto akcija „Ljubije“ bila spremna dati 92 miliona KM.SNSD i DNS tada se nisu složili ko je dobar kupac rudnika.

“Često pročitamo kako vi novinari napištete kako se DNS zalagao da Mittal kupi RŽR. To nećete čuti ni od koga iz DNS-a. Od Vlade u ovom trenutku tražimo samo garanciju da će se nastaviti rudarenje u Prjedoru”, kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Pomirljivi DNS-ov stav o prodaji Ljubije, upućeni dovode u vezu sa predstojećim izborom Vlade RS i ucjenama daleko moćnijeg partnera SNSD-a.

“Ima vrlo neobičnih poteza koje ne možete razumjeti sa ekonomskog aspekta. Ono što je cilj da radnici rade, da se plaćaju doprinosi, porez, da od toga ima koristi budžet RS”, ocjenjuje Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Kome god da se proda, radnici očekuju nastavak investicija i otvaranje kopova u rudnicima Tomašica i Ljubija. Do tada, umjesto kopanja rude, pod zemljom, uzgajaju šampinjone. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.