Preko milion turista posjetilo svetište u Međugorju

N1

Katoličko svetište u Međugorju ove godine posjetilo je preko milion turista. Broj Poljaka koji dolaze u Međugorje je u konstantnom porastu, a to u Turističkoj zajednici povezuju s dolaskom posebnog papinog izaslanika, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera. Vikend i lijepo vrijeme brojni hodočasnici iskoristili su za posjetu ovom malom mjestu.

Nakon turbulentnih godina u kojima se Međugorje najviše spominjalo u kontekstu polemičkih tonova iz Vatikana , smanjenja broja hodočasnika, ova sezona bila je dosta uspješnija za turističke radnike. Oko milion gostiju posjetilo je ovo hercegovačko mjesto za čiji fenomen se još uvijek očekuje službeni stav Vatikana: priznanje ili negiranje ukazanja.

Na mjesto gdje se prije 37 godina prema navodima šestero djece ukazala Gospa, iz Engleske je prvi put došla Jenny. Ovdje je, kaže pronašla mir.

“Čula sam o ovom mjestu dosta od svoje majke, došla sam kako bih bila blizu Mariji, drugoj majci. Ovdje takav mir, zaboravim na sve probleme i obaveze. Jednostavno je prelijepo”, kaže Jenny Shaw, turistkinja iz Engleske.

U ranim jutarnjim satima na glavnom parkingu nalazio se velik broj parkiranih automobila i autobusa. Ovih dana tu najviše borave gosti iz BiH i Hrvatske.

“Međugorje je mjesto gdje čovjek traži Boga, preko blažene Marije djevice, majke naše nebeske, i u većini slučajeva ko otvori srce to će naći”, poručuje Branko Andrić iz Tomislavgrada.

“Lakši mi je život kad dođem ovdje, lakši puno”, ističe Ivan Puljak iz Sinja.

Ukupno 2300 članova HDZ-a iz Karlovca ovaj vikend boravi u Međugorju. Došli su na , kako kažu duhovnu obnovu.

“To je jedan organizirani posjet, gdje smo išli s ciljem da se duhovno obnovimo i da posjetimo Međugorje. Pošto je to velika skupina ljudi, to je jedan poseban ugođaj, posebna atmosfera, nešto neopisivo, i što je posebno interesantno ništa čovjeku nije teško”, kaže Vladimir Halovanić iz Hrvatske.

Podsjetimo, šestero djece je prije 37 godina tvrdilo da su vidjeli Gospu koja se pojavila u liku mlade žene s djetetom u naručju i svijetu poslala poruke o miru, vjeru i ljubavi. Dio onih koji su je vidjeli i dalje tvrdi da im se Gospa ukazuje.

Negativni komentari o karakteru međugorskih ukazanja, koji su zadnjih godina dolazili iz Vatikana, utjecali su na smanjenje dolazaka, kažu u Međugorju, no sada očekuju pozitivan službeni stav, posebno nakon papinog imenovanja poljskog nadbiskupa apostolskim vizitatorom sa posebnom ulogom za župu Međugorje. Riječi pape Franje koje su se munjevitom brzinom ovih dana prenijele internetom i društvenim mrežama, a koje je objavila savjetnica Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, primili su s oprezom.

…ja sam spasio Međugorje, jer je Kongregacija za nauk vjere, na temelju tolikih lažnih vijesti, Međugorje već okarakterizirala kao problem. Ja sam spasio Međugorje, Međugorje je u mome srcu, poslao sam mons. Hosera jer vjerujem da su plodovi jasni i da ih ima mnogo, ((a to sam rekao i na konferenciji za novine.)) Može se reći da je Međugorje u mom srcu i nisam shvatio da je afirmacija koju sam izrekao u svoje ime, a koja je došla iz krivih izvora, primljena tako snažno. ((Stalo mi je do Međugorja i zato nastavljam dalje sa svojim izaslanikom da bih očuvao sve ono što je lijepo u Međugorju”, riječi su Papa Franje.

“Ti novinski natpisi nisu pravo mjerilo i ne želimo ih uopće ni komentirati, oni mogu biti dvosmisleni, izvučeni iz konteksta, mogu biti prepričani, ne bi se puno osvrtali, međutim dolazak mons. Hosera, zvaničnog predstavnika Vatikana je sve rekao”, kaže Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje.

Drugi pak misle da Papine riječi znače korak prema proglašenju Međugorja svetištem .Istovremeno, Papa ne odbacuje mogućnost da se Gospa u Međugorju u početku ipak ukazala. No, službeni stav Crkve još se čeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.