Nedostatak policajaca reflektira se na sigurnosnu situaciju

N1

U posljednjih mjesec dana u HNK naglo je porastao broj oružanih pljački. Nijedan slučaj nije riješen, kao ni onaj od prije dva mjeseca kada je teško ranjen mladi policajac Đenan Hubana. I dok se građani osjećaju poprilično nesigurno, iz Sindikata policije poručuju kako se nedostatak policajaca reflektira na sigurnosnu situaciju u ovom kantonu.

Benzinske pumpe, banke, tržni centri, pošte posljednjih dana na meti su pljačkaša. 10 krivičnih djela razbojništva dogodilo se u mjesec dana. Dok istrage traju – tri osobe lišene su slobode.

“U nekim predmetima istrage se privode kraju, čekamo neke detalje koje ne bismo iznosili u javnost radi tajnosti istrage, međutim kad sve to posložimo, imat ćemo određene osobe koji su potencijalni izvršitelji ovih kaznenih djela. Ovaj krim milje osoba su većinom iz cijele BiH, čak i iz šire regije koji su na prostoru Mostara izvršili ova kaznena djela”, kaže Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Dva mjeseca prošlo je otkako su u mostarskom naselju Dolina Sunca razbojnici pucali prema policijskom automobilu, prilikom čega je teško ranjen 26-godišnji policajac Đenan Hubana, kojem je to bio tek sedmi radni dan. Na njega i kolege koje su prošle bez povreda, iz vatrenog oružja pucali su nepoznati počinitelji prilikom pokušaja pljačke moderne mašine za beton vrijedne više od 30.000 KM. Još uvijek nema rezultata istrage u vezi s njegovim ranjavanjem.

“Imamo napredak u istrazi, a uključili smo druge sigurnosne agencije u BiH”, priča nam Marić.

Tokom jučerašnjeg dana nepoznti počinitelj uz prijetnju pištoljem od poštara koji je dijelio penzije, otuđio je torbu u kojoj se nalazila veća količina novca.

Manjak ljudstva i nepokrivenost terena policajcima dovodi upravo do porasta takvih djela, kažu građani, čija je opća percepcija o sigurnosti u gradu uglavnom narušena:

“Žalosno je i neprijatno ovo što se dešava. Žao mi je policije jer su to čuvari države i građana.”
“Policiji bi trebalo više ovlaštenja dati, lijepi prijeratni degenek pa će sve biti uredu.”
“Radom policajaca nisam zadovoljna, jer su korumpirani i mislim da bi trebali profesionalno obavljati svoj posao.”
“Policiju možete vidjeti na fotografiji ili automobilu, nema uniformisanih lica da šetaju gradom, nema ih na mjestima gdje bi moralo da ih bude. Kad ih nazovem da intervenišu, dok me ispitaju ko sam, šta sam i kako sam prođe te volja da prijaviš.”

MUP-u HNK trenutno nedostaje 300 policijskih službenika. Policijski odbor ne funkcioniše već četiri godine, ne postoji javno-žalbeni biro, dok je proces imenovanja novih članova Nezavisnog odbora blokiran .

“Imamo možda i još veći problem nepopunjavanje rukovodnih radnih mjesta na adekvatan način prema stručnoj spremi, radnom iskustvu. Veliki broj tih mjesta je nepopunjen, a zaista bi trebalo da se popuni sa adekvatnim kadrovima koje mi u našem ministarstvu očigledno imamo”, kaže Fadil Čustović, član UO Sindikata policije HNK.

Nedostaje im gotovo jedna trećina operativnog sastava Uprave policije. Popuna i prijem novih ljudi trebaju biti stalan proces na godišnjem nivou, kažu u MUP-u. U septembru je s radom počelo 75 mladih policajaca, no to je neznatna brojka s obzirom na to da godišnje u penziju odlazi oko 50 radnika, što je na nivou odlaska jednog čovjeka sedmično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.