Zveckanje oružjem u regionu: Nove čarke i pokazivanje mišića

Vijesti 12. nov 201817:52 > 17:52
N1

Zveckanje oružjem i gomilanje naoružanja na Balkanu ne prestaje. Srbija i Hrvatska užurbano jačaju svoje vojne kapacitete, dok Bosna i Hercegovina sa strane gleda i povremeno šalje podijeljene signale. Utrka u naoružanju će se nastaviti i u narednom periodu. Nastavit će se i trzavice na granicama prema Bosni i Hercegovini.

Srbija je proteklog vikenda dio svoje vojne vježbe odradila na Zvorničkom jezeru te pokazala dio vojne moći kupljene od Rusije. Kako kaže srbijanski predsjednik to je poruka mira.

“To radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu, nezavisnost naše zemlje i da bismo imali mir. Nije ovo oružje tu da bismo ga upotrijebili, oni (vojnici op.a) moraju da budu spremni da ga upotrijebe, ali oružje i oruđe imamo i unaprijeđujemo našu armiju prije svega zbog činjenice da ona djeluje preventivno”, kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Bolji poznavaoci situacije kažu da srbijanske vježbe iako odrađene na granici sa BiH imaju potpuno drugi kontekst.

“Ta vojna vježba na neki način nije ni zbog Bosne i Hercegovine ni zbog bosanskih razloga, nego zbog Kosova i kosovske odluke da formira svoju vojsku. Tu malo Srbija pokazuje svoje mišiće koji nisu bog zna kakvi”, tvrdi Neven Kazazović, vojno-politički analitičar.

Bivši šef srbijanske diplomatije Goran Svilanović za N1 kaže kako je realnost mnogo drugačija od retorike.

“Oko nekih stvari se možda nećemo dogovoriti još čitav niz godina i žao mi je što je to tako. Ali, možda je to bolje reći dobro oko ovoga se nismo razumjeli, dajte da vidimo šta je ono oko čega se razumijemo. Mislim da se neodgovorno govori o mogućem sukobu, mislim da nema prostora ni za kakav sukob”, kaže Svilanović.

Iako brojni smatraju da je jačanje NATO-a na Balkanu jedan od razloga zbog kojih regionalne sile pokazuju mišiće iz NATO-a stiže poruka da njih to mnogo ne interesuje.

“Crna Gora se pridružila, FYR Makedonija se kreće prema pristupanju i to nam je veoma drago da oni to rade. Bosna i Hercegovina naravno ima ono što mi zovemo MAP, ima interes da se pridruži i to pokazuje već duže vremena, ima tu i nekih zastoja na kojima radimo i ako nema od zemalja odluči da više ne želi da se pridruži mi nećemo imati ništa protiv toga”, kaže James Appathurai, zamjenik asistenta sekretara NATO-a za politička pitanja.

Nove čarke i pokazivanje mišića se može očekivati početkom iduće godine kada bi u regionu u posjeti trebao biti ruski predsjednik Putin. A Rusija je Srbiji obećala novu isporuku naoružanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.