Rupe u zakonu prilika osuđenicima za bjekstvo?

Vijesti 12. nov 201818:47 > 18:54
N1

Adnan Šerak, bjegunac iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, još nije pronađen. Policija traga za njim u Brezi i Visokom. Šerak se nalazio na slobodi, jer je uvažen njegov zahtjev za prekidom izdržavanja kazne. No, nakon istekla predviđenog roka od mjesec dana, nije se vratio u zatvor.

Istražili smo – da li rupe u zakonu osuđenicima omogućavaju bjekstvo?

Za Šerakom se traga u Brezi i Visokom. Za to vrijeme, građani i ne znaju da je baš njihovo susjedstvo mjesto potrage .

ANKETA:

– Ne znam.
– Nisam ništa vidio.
– Nisam vidjela, ni čula, nisam televiziju gledala, ja sam danas nešto radila.
– Ja tog čovjeka uopšte ne znam, nit’ znam šta o njemu.

U međuvremenu, sarađuje se i sa policijom Kantona Sarajevo.

“Dobili smo operativna saznanja da se pojavio u Visokom i Brezi i vršimo te provjere. Naravno, tu je i koordinacija sa policijom KS u cilju eventualnog pronalaska”, kazao je Semir Šut, policijski komesar MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona.

Da bi Adnan Šerak napustio KZP Zenica, zatražen je “prekid izdržavanja kazne”. Odlučivao je Kantonalni Sud u Sarajevu, a uprava zatvora dala je svoje mišljenje. Ono nije presudilo.

“Na 7, 8 ili 9 stranica obrazloženo je, ko je, šta je, kakav je. Mi sve obrazložimo, sve opišemo o njemu i prepustimo odluku sudu koji traži prekid”, naglasio je Redžo Kahro, direktor KZP Zenica.

Adnan Šerak osuđen je na sedam godina zatvorske kazne, pred Kantonalnom sudom u Zenici, zbog krivičnog djela “teške tjelesne povrede kvalifikovane smrću”. Uložena je žalba, a poostupak se sada vodi pred Vrhovnim sudom FBiH. Međutim, prekid izdržavanja kazne zatražen je tokom izdržavanja zbog drugog krivičnog djela počinjenog ranije, a radi se o pokušaju ubistva.

Pojasnio je to branilac Kerim Čelik. Sa druge strane rešetaka našao se “po zakonu”, kaže. Naprije je Kantonalni sud odbio zahtjev za dopustom, a odbrana se žalila.

“Vrhovni sud uvažava žalbu, vraća Kantonalnom, Kantonalni donosi rješenje da se udovolji molbi za prekid izdržavanja kazne. Dakle, donose rješenje”, kazao je Kerim Čelik, advokat Adnana Šeraka.

Na rješenje se žalilo Tužilaštvo, ali je odbrana prigovorila:

“Na žalbu ima pravo samo osuđeno lice. Vrhovni sud uvažava, vraća Kantonalnom. Kantonalni sud donosi rješenje u trajanju od mjesec dana”, istakao je Kerim Čelik, advokat Adnana Šeraka.

Mjesec dana koji, ipak, traju duže.

Nije sporno da je zatvor napustio “po zakonu”. Sporan je zakon, smatra Renata Radić-Dragić, novinarka CIN-a.

“Bijeg iz zatvora nije krivično djelo. Sve i ako uhvate Šeraka, on neće odgovarati krivično, jer se nije vratio u zatvor. Može eventualno odgovarati disciplni”, kazala je Renata Radić-Dragić, novinarka CIN-a.

A prema zakonu, osuđenici imaju pravo na godišnje odmore, slobodne dane za praznike, mogućnost da se na slobodi nađu za vikend, što ne mora, ali, kako slučaj Šerak pokazuje, može biti prilika za bjekstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.