Detalji ročišta u najobimnijem predmetu autokriminala u BiH

Vijesti 12. nov 201819:09 > 19:10
N1

Čitanjem optužnice u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje u predmetu Cicović i dr. - slučaju poznatijem kao “Volan”. Radi se o najvećoj optužnici za autokriminalu Bosni i Hercegovini. Postupajući tužilac zatražio je mjeru pritvora za optuženog Branislava Gordića, te mjere zabrane sastajanja za sve optužene sa svjedocima u ovom predmetu.

Svi optuženi iz slučaja “Volan” u sudnici 6. slušali su čitanje obimne optužnice koja ih tereti da su kao organizovana kriminalna grupa krali skupocjene automobile. Preciznije, zadokumentovanih 200 automobila u periodu 2011-2017. Cjelokupna grupa sastavljena od pripadnika iz oba bh. entiteta, prvobitno njih 27, nakon razdvajanja predmeta – 25, u zavisnosti od mjesta boravka djelovala je rascjepkano – u grupe sa Pala, iz Mokrog, Ilidže i Istočne Ilidže, te zapadne Hercegovine. Automobile su krali, skrivali, iznuđivali otkup, rastavljali u dijelove, krijumčarili i prodavali, između ostalog i na teritoriju Srbije, Hrvatske, Crne Gore. A na koji način – detaljno je saopštio tužilac.

“Na način da su koristeći ranije otuđeno motorno putničko vozilo tzv. “borbenjak” na koji su prethodno postavljali lažne registarske oznake ili drugo vozilo velike snage motora, često naoružani vatrenim oružjem, opremljeni kapama tzv. fantomkama ili drugim kapama, te radio stanicama podešenim na službene policijske frekvencije kako bi mogli pratiti kretanje policijskih službenika obilazili parking prostore, garaže i druga mjesta na kojima su građani ostavljali svoja vozila”, kazao je Džermin Pašić, tužilac Tužilaštva BiH.

Optužnicom je opisan i način izvršenja krivičnih djela.

“Da bi pronalaskom odgovarajućih putničkih motornih vozila upotrebom podesnog alata otvarali vrata, a potom ih upotrebom tzv. dekodera ili uz korištenje procesora ranije otuđenih vozila i na druge načine stavljali u pogon, nakon čega su uz pratnju vozila s kojima su dolazili na mjesto izvršenja odvozili na prethodno pripremljene i skrivene lokacije na području Pala, Sokoca, Mokrog, Lukavice, Sarajeva i drugih lokacija na području oba entiteta”, dodao je tužilac Pašić.

Ukradenih 200 automobila, a gotovo svaki slučaj – slučaj je za sebe. Za otkup su tražili od hiljadu do pet hiljada evra. Pojedine rastavljene automobile znali su prodavati i za 500 evra. Određene automobile prevozili su preko državnih graničnih prelaza, neke ilegalnim putevima – skelom preko Drine ili do Rudog pa dalje makadamskim putem preko Crnog vrha, Crne Rijeke i sela Štrpci.

Većina optuženih iz ovog predmeta na suđenje je došla sa slobode, pet optuženih je u pritvoru. Tužilac je zatražio mjere zabrane sastajanja svih optuženih sa svjedocima u ovom predmetu. Obrazložio je to policijskim izvještajima o zastrašivanju, pritiscima i napadima na određene svjedoke ili članove njihovih porodica. Mjera pritvora predložena je i za optuženog Branislava Gordića zbog opasnosti od počinjenja novog krivičnog djela. Tužilac Pašić obrazložio je to nedavnim policijskim akcijama na području Sokoca, nakon ubistva dva policajca u Sarajevu, kada su u prostorima koje koristi Gordić pronađeni određeni autodijelovi.

“Mislim da Tužiteljstvo vrši značajan pritisak i na Sud, a naravno i na obranu koristeći ovu užasnu tragedju koja se desila ubojstvom ova dva policajca. Obrana i tužiteljstvo moraju biti u potpuno ravnopravnom položaju u odnosu prema sudu”, kazala je nakon ročišta Nada Dalipagić, advokat optuženog Joze Markića.

“Ja sam apelovao da svi sačuvamo zdrav razum, da ipak zaštitimo ljude u sudnici onako kako to nalaže Evropska konvencija o vođenju fer i pravičnog postupka, a da pri tome ne umanjimo intencije da se počinioci pronađu. Svi znamo da to treba uraditi, ali to ne treba raditi na uštrb prava, pa i okrivljenika”, istakao je Vlado Adamović, advokat optuženog Enisa Mandala.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za četvrtak – 15. novembra. Nastavlja se čitanjem optužnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.