U Srpcu bi danas trebala biti ukinuta vanredna situacija

Vijesti 06. mar 201510:43 > 10:46
N1/Ilustracija

U opštini Srbac danas bi trebalo da bude popravljen kvar na crpnoj stanici "Ina" i ukinuta vanredna situacija, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Vanredna situacija u Srpcu uvedena je jučer zbog kvara na crpnoj stanici koja ima tri agregata sa pumpama za prebacivanje vode iz branjene zone preko nasipa na Vrbasu. Zbog kvara u funkciji je samo jedna pumpa.

Iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske danas je saopšteno da su vodostaji rijeka u Srpcu u normalnim granicama.

U opštinama Istočni Stari Grad i Han Pijesak prekinuta je nastava u osnovnim školama, jer su svi lokalni putni pravci u ovim opštinama neprohodni.

Han Pijesak je i bez električne energije.

Na području opštine Sokolac kvarovi još nisu otklonjeni na kompletnom dalekovodu Kaljina i dijelovima dalekovoda Unis i Novo Selo.  

Na području Trebinja tokom noći prestali su da padaju i kiša i snijeg. Na sjeveru regija Gacko, Nevesinje i Istočni Mostar većina lokalnih puteva je neprohodna zbog snijega visine oko 40 centimetara.  

N1

 Bez električne energije su opštine Nevesinje, Istočni Mostar, Gacko, Bileća, LJubinje, Berkovići i pojedini dijelovi  Trebinja.

Danas će se intezivno u ovim opštinama raditi na otklanjanju kvarova na elektro mreži.

U prekidu je saobraćaj na tri regionalna puta, Nevesinje-Kalinovik preko Morina, Nevesinje-Berkovići preko Trusine i LJubinje-Bileća preko Vranjske.Svi magistralni putevi u regiji su prohodni.

U gradu Trebinju u prekidu je lokalni put prema Veljoj Gori, zbog podzemnih i bujičnih voda.

U posljednja 24 časa u Trebinju je palo 124,4 litra kiše po metru kvadratnom.

Visina snijega u Nevesinju je 40 centimetara, u Gacku 55, a na Čemernom 95 centimetara.

U opštini Istočni Drvar snijeg još pada, visina je 50 centimetara, a svi putni pravci su neprohodni, dok je snabdijevanje strujom i vodom normalno.

Nivo rijeke Bosne u Doboju je u blagom opadanju, a zbog manjih kvarova na dva dalekovoda bez napajanja elelktričnom energijom su tri naselja u Doboju.

Visina vodostaja rijeke Drine na Ustavi Janja je 415 centimetara, a juče ujutro je bio 395 centimetara. Vodostaj rijeke Save u mjestu Rača iznosi 558 centimetara.

Zbog snježnog pokrivača na planinskom prevoju Han Pogled, opština Vlasenica, otežan je saobraćaj za teretna vozila.

U opštinama Zvornik, Vlasenica, Milići, Bratunac, Lopare, Šekovići i Srebrenica otežano je snabdijevanje električnom energijom. Pojedini dijelovi ovih opština su bez električne energije zbog pada niskonaponske mreže. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova po prioritetima.

U Foči još nisu otklonjeni kvarovi na kompletnim dalekovodima Buk Bijela, Čelebići, Foča i Tjentište i na trafo područjima Varoš i Musići.

Na Palama je zabilježe kvar na manjem dijelu dalekovoda Stambulčić, u Rogatica- kvarovi na dijelu dalekovoda Kozići, u Čajniču na dijelu dalekovoda Zaborak, u Novom Goraždu kvar na dijelu dalekovoda Čajniče, a u Istočnom Sarajevu na dijelu dalekovoda Tilava.

U Višegradu još nije otklonjen kvar na kompletnom dalekovodu Dobrun i dijelu dalekovoda Međeđa i u Rudom na dijelovima dalekovoda Strgačina i Uvac.

U Banjaluci su zbog kvara na dalekovodu, sinoć od 19.00 sati bez električne energije ostala naselja Kozica, Tramošnja i Kmećani. Ekipe Elektrodistribucije se nalaze na terenu i vrše otklanjanje kvarova.

Na svim dionicama puteva preko planinskih prevoja i u višim krajevima otežano je odvijanje saobraćaja zbog snježnih padavina. Ekipe za održavanje puteva se nalaze na terenu i vrše čišćenje svih kategorija puteva.

Republička uprava civilne zaštite prati situaciju i preduzima mjere iz svoje nadležnosti