I to je moguće: Bh. stranke pregovaraju u prisustvu novinara

Vijesti 13. nov 201810:20 > 10:29
N1

Rijetko kad se desilo u političkom životu u postratnoj Bosni i Hercegovini da su stranački pregovori otvoreni za javnost. Svojevrsni presedan desio se danas u Sarajevu gdje stranke pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo uz prisustvo novinara.

Domaćin sastanka je stranka Narod i pravda čiji je predsjednik Elmedin Konaković u kampanji govorio o ovakvom pristupu i otvorenosti prema javnosti kada su u pitanju pregovori stranaka.

Na sastanku koji je otvoren za javnost učestvuju predstavnici Naše stranke, SDP-a, DF-a, Naroda i pravde, SBB-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Kako javlja reporter N1 Zvonko Komšić, radne grupe navedenih stranaka usaglašavaju mjere svakodnevno. Posao nastavljaju i danas u 14 sati. I dalje nema riječi o podjeli resora., kavlja naš reporter.

Na prethodnom sastanku su dogovoreni određeni principi sa kojima ulaze u početak pregovora o formiranju skupštinske većine u ovom kantonu.

SDP je najavio da ima pripremljen draft dokumenta zasnovanog na Programu 10 ove stranke koji će ponuditi ostalim strankama na usaglašavanje.

Posljednji put je kao jedan od najvažnijih zaključaka istaknuto da pomenute stranke do kraja godine žele imati usvojen budžet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.