Konaković: Na tragu smo formiranja skupštinske većine

Vijesti 13. nov 201811:42 > 11:44
N1

Nakon održanog sastanka šest političkih stranaka koje nastoje fomirati vlast u Kantonu Sarajevo, Elmedin Konaković iz Naroda i pravde i Edin Forto iz Naše stranke su istakli da su na tragu formiranja skupštinske većine u ovom kantonu.

“Sve dok se ne održi konstituirajuća sjednica, nemamo skupštinsku većinu, ali smo na pravom tragu da je dobijemo”, poručio je Konaković.

Naglasio je i da su formirani radni timovi koji će raditi na aktivnostima izrade budžeta koji će biti, kako je kazao, odraz politika nove skupštinske većine.

Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije je izrazio zadovoljstvo pregovorima i ukazao da uopšte nije bilo razgovora o kadrovskim rješenjima, te je dodao:

“Posvećeni smo principima i mjerama kao temeljima za progresivnu skupštinsku većinu”.

Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost je rekao kako je do sada dogovoreno u skladu sa principima ove političke stranke.

Zadovoljstvo tokom regovora je također izrazio Milan Dunović iz Demokratske fronte, te je ponovio stav da nije bilo priče o kadroviranju.

“Resore nećemo posmatrati kao podijelu plijena, što je bio slučaj ranije. Postoji konsenzus da se preuzme politička odogovornost”, rekao je Dunović.

Edin Forto iz Naše stranke je podcrtao:

“Skupštinska većina nije formirana. Mogu se desiti razlike među nama u nastavku pregovora, ali je ohrabrujuće da smo postigli konsenzus u kratkom periodu”.

Forto je naglasio da se formiranje vlasti u drugim kantonima dešava nezavisno od onoga u Kantonu Sarajevo.

Zadovoljni su i u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi čiji je predstavnik, Nermin Pećanac kazao da “budžet neće više biti bankomat za pojedince i interesne grupe”.

Predstavnici ovih političkih stranaka su ipak nezadovoljni radom Centralne izborne komisije jer još nije dostavila certifikate izabranim zastupnicima, što je potrebno za održavanje konstituirajuće sjednice Skupštine u skladu sa rokom propisanim zakonom.

Naredni sastanak ovih šest stranaka će biti održan u ponedjeljak u sjedištu Socijaldemokratske partije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.