Džaferović: Krišto nije bila za određivanje datuma danas

Vijesti 13. nov 201814:48 > 14:55
Anadolija

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, kazao je za N1 da vjeruje da će konstituirajuća sjednica novog saziva ovog Doma biti održana u Ustavom predviđenom roku uprkos činjenici da danas nije postignut dogovor oko datuma njenog održavanja.

Kako je Džaferović istakao za N1, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma nije bila za to da se danas određuje datum konstituirajuće sjednice.

”Na današnjoj sjednici Kolegija ja sam zasupao stav da se konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održi u Ustavnom roku tj. najkasnije do 5. odnosno 6. decembra ove godine. Taj stav je podržavao i predsjedavajući Predstavničkog doma, a gospođa Krišto je kazala da je ona za to da se sjednica održi u Ustavnom roku, ali nije bila za to da se danas određuje datum. Gospodin Bosić i ja smo ostali na tome da to bude 5. decembar, gospođa Krišto se nije složila i pošto nema saglasnosti gospođe Krišto, mi danas nismo donijeli odluku o sazivanje konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma”, rekao je Džaferović za N1.

Dodao je da vjeruje da će sjednica ipak biti pdržana u predviđenom roku.

Vjerujem da će sjednica biti održana u Ustavom predviđenom roku jer niko na sebe, pa ni gospođa Krišto, ne može preuzeti teret odgovornosti za nepoštivanje Ustava BiH jer Ustav kaže da se sjednica mora održati najkasnje u roku 30 dana od dana potvrđivanja rezultata. Vjerujem da će ona do tada biti održana”, naglasio je on.

Podsjećamo, Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, je istakao da se on i dvoje dopredsjedavajućih, Borjana Krišto i Šefik Džaferović, nisu mogli dogovoriti o održavanju konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela.

Istakao je da postoji mogućnost novih opstrukcija i da će ovaj saziv Predstavničkog doma možda biti gori od postojećeg.

Više detalja u informativnim emisijama N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.