Bosanski jutarnji srk: Spoj kafe, konjaka, čilija i ruže

N1

Bartender-barmen je sve popularnije zanimanje. U svijetu ovo je prestižan i dobro plaćen posao. Profesionalni barmeni i konobari iz Udruženje barmena ICE Sarajevo nastoje ga takvim učiniti i u BIH. Svjetsko takmičenje barmena u Parizu mogla bi biti odskočna daska.

Bosanki fildžan, latice ruža kao dekoracija, džezva – na prvu podsjeća na dobru bosansku kafu, ali ako tome dodamo malo leda, konjaka, čilija i likera od ruže, onda je posve jasno da se radi o koktelu. I to ne bilo kakvom. Nego “Bosanskom jutarnjem srku”. Filip, barmen majstor kaže – idealnom za jutarnji mamurluk.

“Spojio sam što bi bi stariji barmeni rekli nespojivo. Spojio sam bosansku kafu, čili, gorki list sa francuskim konjakom, sirup ružu Mininovu, sve to skupa čini spoj koji je reprezentativan za BIH i kada vide u džezvi alkoholni koktel, koji je tačno po mjeri nešto je novo i mislim da imam dobar prolaz”, kazao je Filip Slavnić.

Ovaj koktel i Filip predstavit će BIH na Svjetskom takmičenju barmena u Parizu. Za zahtijevni žiri Filip će pripremati 4 identična koktela, koji moraju biti spremni za 7 minuta. 40 zemalja i isto toliko takmičara kaže jaka su konkurencija, ali vjeruje u svoju ideju. Ocjenjuje se i najmanji detalj.

“Koktel nije samo gotov proizvod. Kreacija koktela je priča. Otkuda sva takmičenja koja ocjenjuju tehniku spravljanja, kao i konačni proizvod, izgled, okus, miris, sve…”, naglasio je Slavnić.

Bodre ga iskusni članovi Udruženja barmena ICE. Postoje 6 godina i svake godine dva puta organizuju školu barmena. U svijetu je ovo prestižan i dobro plaćen posao. Sve je veći interes i u BIH.

“Mi imamo članove koji su trenutno na kruzerrima i koji rade na morskim destinacija i gdje zarađuju jako dobre novce. Ima perspektive, ima jako puno učenja i što je najbitnije može da se zaradi neki dobar novac”, istakao je Edis Duvnjak, Udruženje barmena ICE.

Trendovi u mixanju koktela se brzo mijenjaju, a bh barmeni ih prate. Šta više, uvode i nove. Ovaj će krasiti i rahat lokum. U Ice koktel baru nadaju se da će biti pobjednički.

A što je napravljeno treba i da se proba. Koktel zvani Bosanski jutarnji srk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.