"Etnonacionalisti su privatizovali vrijednosti ZAVNOBIH-a"

Vijesti 13. nov 201817:02 > 20:21
N1

U Sarajevu je održan okrugli stol “Vrijednosti ZAVNOBIH-a danas i sutra”. Učesnici ističu kako su se temeljne vrijednosti ZAVNOBIH-a odavno izgubile.

Vrijednosti koje su utemeljene ZAVNOBIH-om odavno su potisnute, smatraju historičari, kulturolozi i profesori. ZAVNOBIH je danas, kažu, samo pojam. Nekadašnji predsjednik Predsjedništva Socijalističke federativne republike Jugoslavije Raif Dizdarević je istakao kako sada na sceni imamo strahovladu nacionalnih stranaka.

“Primjetili ste da tokom predizborne kampanje skoro niko nije spomenuo ZAVNOBIH, to samo po sebi govori o jednom nastojanju da se potisne ono bez čega ne bi bilo ni ovakve “sakate” BiH”, istakao je Dizdarević.

U Rezoluciji ZAVNOBiH-a usvojenoj 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu stoji kako BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, te zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

“Ona nije definitivno ni srpska ni hrvatska ni muslimanska. Nažalost ovog drugog dijela je nestalo i nestao je još jedan dio, prestala je biti i ljudska. Dakle sve te vrijednosti koje je ZAVNOBIH sa sobom nosio sada su etnonacionalisti privatizirali pri čemu su nacionalno pitanje iskoristili kao paravan za krađu onoga što su generacije od ZAVNOBIH-a pa do devedesetih stvarale”, istakao je Slavo Kukić, sociolog i analitičar.

ZAVNOBIH je, mišljenja su na okruglom stolu, osnova za budućnost BiH. Kulturolog Srđan Šušnica smatra da se vrijednostima ZAVNOBIH-a učitavaju nacionalistički elementi i da se svodi na isprazno praznovanje datuma.

“To je mnogo više. ZAVNOBIH i sve vrijednosti tog nasljeđa su po mom mišljenju ključ za život novih generacija u ovoj zemlji. Ako te generacije budu mudre da pronađu u tom dokumentu osnove za dalje”, istakao je Srđan Šušnica, kulturolog.

75. godišnjicu žele obilježiti na višem nivou brojnim manifestacijama. Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Mrkonjic Grad, historijski časovi u školama, izložbe, promocije knjiga, a svečana akademija biće održana u Vijećnici 25. jer kako kažu zasjedanje ZAVNOBIH-a je najznačajniji događaj iz prošlosti za budućnost BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.