Nastavljeni pregovori u Sarajevu, funkcije i dalje 'nebitne'

Vijesti 13. nov 201817:31 > 17:43
N1

Predstavnici šest političkih stranaka nastavili su pregovore o formiranju sarajevske županijske vlasti, a sa današnjeg sastanka su poručili da imaju većinu od 24 zastupnika i da su na tragu formalno-pravnog formiranja skupštinske većine.

Najavljeno je da će do petka biti formirana i radna skupina koja će razmatrati kantonalni proračun za 2019. godinu, a koji će kako su rekli biti usvojen prije kraja tekuće godine.

Inače, o podjeli resora se još ne razgovora, dok su s druge strane predstavnici stranaka izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost radom SIP-a BiH, koji im , kako kažu, do danas nije dostavio certifikate.

Radna, dobra i pozitivna atmosfera vladala je tijekom sastanka predstavnika šest političkih stranaka. Sat i pol pregovora, kojim su prisustvovali i predstavnici medija završeni sljedećim zaključkom:

“Mi vodimo pregovore oko formiranja skupštinske većine, ali ta većina još uvijek nije formirana.Može se desiti da imamo neka različita mišljenja u budućim koracima, ali ono što smo uradili do sada, ohrabruje”, kazao je Edin Forto, Naša stranka

A do sada su usuglašavani principi koji će biti verificirani, nakon što radne skupine stranaka završe svoj posao. To bi se trebalo dogoditi do 16. studenog.

U međuvremenu šalju poruku još uvijjek aktualnoj kantonalnoj vlasti kada je riječ o natječajima u javnom sektoru.

“Šaljemo jasnu poruku da neće biti planirana sredstva u budžetu za one koji nakon usvajanja ovog zaključka budu eventualno primljeni. Ova vlada vidimo da krši taj zaključak i prima ljude na pozicije za koje, ponavljam, budžetom neće biti planirana sredstva, a protiv onih koji su prekršili ove skupštinske zaključke bit će poduzete mjere, bit će pozvani na odgovornost i podnesene krivične prijave”, naglasio je Elmedin Konaković, Narod i Pravda.

U međuvremenu će početi i razgovori i tom istom o proračunu, za koji tvrde:

“Nikad više bar ove stranke, koje će biti parlamentarna većina, neće dozvoliti da budžet bude bankomat ni za pojedince, ni za stranke, ni za interesne grupe”, istakao je Nermin Pećanac, NBL.

A da formiraju vlast i zakažu konstituirajuću sjednicu, trebaju im certifikati koje im ističu predstavnici ovih stranaka, nisu dostavili iz Središnjeg izbornog povjerenstva.

“Insistirali smo u ovim zaključcima da se CIK što prije oglasi i u toku dana kažu, zašto još nisu došli certifikati kada su u pitanju poslanici Skupštime Kantona Sarajevo”, istakao je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, SBB.

U Povjerenstvu pak kažu:

“Certifikati su odštampani i u dogovoru sa organima vlasti vršit će se dostava i uručenje, kao što se to obično i radi na konstituirajućim sjednicama.”

Do tada, pregovori se nastavljaju. Za sada bez priče o podjeli resora:

“Te ko će biti premijer, ko će biti ministar, ko će biti u kojem resoru? To nama danas nije apolutno nikakav prioritet”, istakao je Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije BiH.

“Ranije se uvijek govorilo o podjeli plijena, a razlog zašto mi o tome u ovom momentu ne razgovaramo, jeste taj jer postoji konsenzus unutar ovih stranaka, da se o resorima i premijeru može razgovarati samo na način da je to preuzimanje političke odgovornosti”, kategoričan je Milan Dunović, član Predsjedništva DF-a.

A novi razgovori predstavnika SDP-a, Naše stranke, DF-a, Naroda i Pravde, NBL-a te SBB-a zakazan su za idući ponedjeljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.