'Ne tvrdim da je ovo blokada BiH, ali je situacija neobična'

Vijesti 13. nov 201817:44 > 17:45
N1

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine nije zakazana, a nakon današnje sjednice Kolegija ovog doma, nepoznato je kada će biti održana.

Kako je naveo Mladen Bosić, predsjedavajući aktuelnog saziva Kolegija, dopredsjedavajuća Borjana Krišto nije dala podršku za zakazivanje konstituirajuće sjednice, a u razgovoru za N1 večeras, on je priznao da je mislio da će sve ići puno jednostavnije.

‘Mislio sam da će biti lakše nego obično jer to je čisto protokolarna dužnost ovog Kolegija da zakaže datum i nisam očekivao nikakve probleme oko toga. Predložili smo da to bude na isteku samog roka od mjesec dana, do 6. decembra bi trebao biti formiran novi saziv Parlamenta. Prijedlog je bio da to bude 5. decembar, da se obave konsultacije koje su potrebne. Na moje iznenađenje, gospođa Krišto nije pristala da se odredi ne samo taj datum nego i bilo koji drugi. Šta je razlog odbijanja, to ja ne znam”, ispričao je Bosić za N1 danas.

Prema njegovom mišljenju, razlog za ovakav potez još je nepoznat. Situaciju je ocijenio — neobičnom.

Ne vidim oko čega bi se trebali dogovarati, ja sam zatražio da ona kaže datum koji ona predlaže. Ona očigledno nije bila spremna da učestvuje u donošenju odluke. Da li iza toga stoji neki banalan razlog ili neki dogovor s jučerašnjeg sastanka HDZ-a i SNSD ili nešto drugo, to ćemo vidjeti. Vidjet ćemo da li je to zaista najava blokade institucija, ne mogu da tvrdim, ali da je neobična situacija – jeste”, dodao je on.

Ne vidi nijedan racionalan razlog zašto danas nismo određen datum.

”Bilo bi u redu da novoizabrani poslanici znaju. Jedan član Kolegija, gospodin Džaferović, preuzima dužnost u Predsjedništvu BiH. To ostavlja pitanje da li Kolegij postoji. Ovo je nova situacija koju je moguće da će morati razrješavati i sudovi na kraju. Ja vjerujem da iza toga postoji neka politička odluka. Čini mi se da bi mogla biti najava oko blokade funkcionisanja u budućnosti”, poručio je Bosić.

Komentarišući koaliciju SNSD – HDZ, gost N1 televizije rekao je da nije sve tako kako se čini na prvi pogled i da će ove stranke imati problem u pronalasku partnera na nivou BiH.

”Oni žele da se nametnu kao dominanatna politička snaga, prije svega na nivou Bosne i Hercegovine. Ali oko toga će imati problem, takva vrsta koalcije onima koji trebaju partneri, govori da će oni biti partneri drugog reda. S druge strane, ta koalicija ima svoje cijene. Mislim da je cijenu platio HDZ gubitkom mjesta u Predsjedništvu. Na neki način su ojačali snagu Komšića kao kontratežu njihovom planu”, ocijenio je on.

O dogovoru dijela članova SDS-a sa SNSD-om o zajedničkom učešću u vlasti.

”Taj plan je nastao prije izbora. Vidjelo se u izjavama tokom kampanje”, rekao je Bosić.

O svom odnosu s predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom.

”Moj odnos s Vukotom Govedaricom je takav da on jeste predsjednik stranke i da ne krijem, ja sam bio deset godina predsjednik, radio sam mnogo da izvučem stranku iz jedne veoma kritične situacije. Život ide dalje, ne mislim da se bavim politikom po svaku cijenu, neka svako na savjesti nosi svoje odluke. Ovdje Govedarica, ja ili bilo ko drugi je manje važan od činjenice kojim putem će sad krenuti SDS. Imaju dva puta, jedni koji se nude Miloradu Dodiku i SNSD, i oni su taj ponude već završili ranije. I drugi proces koji je jako težak da stranka ostane ono što jeste”, poručio je on najavivši da neće napustiti stranku.

”Ja sam veliki dio života posvetio toj stranci, nikad nisam razmišljao da odem, čak ni u ovom trenutku. Ukoliko stranka ode putem da čuva leđa Dodiku i njihovom režimu, ja sigurno neću biti dio te priče. Što se tiče stranke, nemam namjeru da je mijenjam”, poručio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.