Reakcije na potez Kosova: Šta slijedi

N1

I dok bh. vlasti apeluju na Evropsku komisiju da riješi problem -10% carine koju je Kosovo prošle sedmice uvelo Srbiji i BiH, iz Prištine stiže najava novih nameta.

Za to vrijeme neki proizvodi gospodarstvenika iz BiH, na policama kosovskih prodavaonica poskupili su za 10 posto. Gospodarstvenici upozoravaju, ako se ovako nastavi, pitanje je da li će opstati na ovom tržištu.

Kamioni sa robom iz BiH i Srbije mogu na Kosovo, no na graničnim prelazima pepreka. Za robu koju su slobodno uvozili sada moraju platiti 10% carine.

“Ničim izazvani su uveli ove mjere, BiH nije povukla niti jedan potez. Neki su pitali da li ćemo uvesti kontramjere. Mi u ovom trenutku ne razmišljamo o tome”, kazao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U Savjetu ministara smatraju da je po srijedi kršenje pravila CEFTA-e čije su članice sve tri zemlje.

“Očekujemo da će Evropska komisija promptno djelovati i da će takva odluka u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Iz EU, pozivaju Kosovo da povuče 10% nameta. Za to vrijeme, iz Prištine nova najava.

“Odluka je donijeta kao rezultat žalbi koje smo imali od naših proizvođača, naših izvoznika, u odnosu na tretman koji su imali od Srbije i BiH, koje su obe potpisnice CEFTE. Takva odluka je bila neophodna u maloj mjeri. Ja mislim da ova mjera treba biti povećana i o tome trenutno i vršimo konsultacije”, naglasio je Endrit Salja, ministar trgovine Kosova.

BiH je pored Srbije jedina zemlja u regionu koja nije priznala Kosovo. Iz Srbije poruka, carine dolaze u oči nastavka dijaloga Beograd-Priština.

“Oni ustvari opstruiraju dijalog, oni prijete EU, oni prijete EU, ne prijete oni Srbiji, ne mogu da prijete Srbiji”, kazao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Zbog dijaloga ili ne, štetu snose bh. privrednici koji na Kosovo izvoze deset puta više nego što se u BiH uveze.

Od početka godine do kraja septembra BiH je ostvarila suficit od 102 miliona KM u spoljno-trgovinskoj razmjeni sa Kosovom. Izvezli smo skoro 115 miliona, a uvezli tek nešto manje od 13.

Najviše izvozimo gvožđe i čelik, meso, ribu, živinu te mlijeko i mliječne proizvode. U ukupnom izvozu mljekara Milkos učestvuje sa blizu milion KM.

“Sa našim kupcem smo se dogovorili da naše cijene idu 10% gore, ne očekujemo da će se nastaviti izvoz u onoj količini kako je to bilo do sada. Očekujemo pad prodaje naših proizvoda na Kosovu”, istakao je Adin Fakić, direktor mljekare Milkos.

Ovo je drugi put ove godie da Kosovo uvodi namet na uvoz iz BiH. U aprilu su uveli zaštitne mjere na mliječne proizvode od 17%. No ta mjera je stavljena van snage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.