Formirana prva skupštinska većina bez SDA

Vijesti 14. nov 201816:15 > 21:32
N1

Sporazum o principima na kojima će graditi buduću koaliciju u Tuzlanskom kantonu danas su potpisali predstavnici pet stranaka - Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naša stranke, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te Saveza za bolju budućnost.

Oni će činiti građanski blok i imati skupštinsku većinu, dok u opoziciji ostaju poslanici Stranke demokratske akcije i Pokreta demokratske akcije. Nakon potpisivanja sporazuma, održana je konstiruirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, prva u Federaciji, ali još nije izabrano rukovodstvo.

Potpisnici Sporazuma o principima djelovanja stranaka građanskog bloka u Tuzlanskom kantonu tvrde da su spremni stvoriti stabilno političko okruženje te zaštiti javni interes svih građana ovog kantona. Obećanja su:

“Vladavina prava u svim oblastima. Depolitizacija javnog sektora, obavezna javna konkursna procedura uz objektivne kriterije kada je u pitanju zapošljavanje u javnom sektoru”, ukazao je Zlatan Begić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte.

“Suština je da smo se mi okupili da bismo napravili bolju vladu, bolju vlast i da građani Tuzlanskog kantona znaju za koga i zašto su glasali”, istakao je Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije.

Neki novi, a neki novi-stari izabrani poslanici danas su položili zakletve. Iste zakletve, ista obećanja.

“Mi sa deset mandata smo prema Ustavu i Poslovniku nosioci formiranja vlasti. Naravno da ćemo to prihvatiti i očekujemo da u ovoj prvoj fazi imamo 19 mandata sa kojima možemo napraviti stabilnu Vladu i stabilnu skuptšinsku većinu”, rekao je Dževad Hadžić, zastupnik Socijaldemokratske partije u Skupštini Tuzlanskog kantona.

U opoziciji ostaje 16 poslanika stranaka Stranke demokratske akcije i Pokret demokratske akcije koje između sebe nisu pregovarale. Sa nijednom od njih nisu pregovore vodile ni stranke građanskog bloka.

“Poznato je da će skupštinsku većinu činiti 19 poslanika ali to samo po sebi, to nije garancija stabilnosti koju mi zagovaramo i Tuzli i ovom Kantonu. Tuzlanskom kantonu treba jedna stabilna koalicija i Vlada”, mišljenja je Bego Gutić, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.

“Ne bih komentarisao da li je to dovoljan broj poslanika i hoće li to biti stabilna skupštinska većina. Vjerovatno će nosilac vlasti, Socijaldemokratska partija, voditi računa da to može funkcionisati u naredom periodu”, naglasio je Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije.

Klubovi naroda delegirat će rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona, a potom ide formiranje vlade koja nikada u cjelini nije dočekala istek četverogodišnjeg mandata, s obzirom da su međustranačke turbulencije godinama dio političkog života Tuzlanskog kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.