Migrant Šemso još uvijek daleko od ostvarenja svojih snova

Vijesti 14. nov 201816:35 > 21:33
N1

Poznat svim stanovnicima Velike Kladuše, ali i dobrom dijelu bosanskohercegovačke javnosti, brico iz Alžira, Šemso, i dalje je daleko od ostvarenja svojih snova. Želi postati fudbalska zvijezda. Iako je kladuški Krajišnik prepoznao njegove kvalitete i nudi mu priliku u svom timu - Šemso će teško do potrebnih papira.

Država i dalje ostaje odlučna da nijednom migrantu ne odobri azil.

Vedro nebo iznad Velike Kladuše. Blag povjetarac. Prazan stadion i savršen dan za trening. I Šemso ga je upravo za to iskoristio. Bez treme pred kamerom pokazuje trikove i taktiku. Kaže, siguran je jednoga dana igrat će u nekom velikom, poznatom, popularnom fudbalskom klubu. No, umjesto da igra za lokalni tim, Šemso može samo s igračima trenirati, jer nema potrebnu dokumentaciju.

“Trebaju mi ti papiri, želim da igram, spreman sam da igram, svaki dan dolazim da treniran i dobar sam u ovome. Ja sam sretan ovdje, radim, igram s ovim klubom fudbal, super mi je ovdje”, kazao je migrant Šemso, Alžir.

Ali nedostaje mu porodica. Kako bi ostvario svoj san, da postane cijenjeni fudbaler, u Alžiru je ostavio roditelje i tri sestre.

“I u svojoj zemlji sam igrao fudbal, igram ga otkad znam za sebe, i dobro to radim, ali nakon što sam razgovarao sa svojim roditeljima, rekli su mi, ako ti to želiš idi, u Evropu, pokušaj tamo, nađi posao, budi sretan, i hvala mnogo mojoj porodici u Alžiru koja je uz mene Berafta Amar, i mama Berafta Fetiha ali hvala i mom drugom ocu, Begiju”, istakao je Šemso.

Naime, porodica Beganović još prije nekoliko mjeseci prihvatila je Šemsu, kao svog najbližeg. Ušao je u njihov frizerski salon i kazao da je brico. Tako su mu dali posao, krov nad glavom i od tada su nerazdvojni.

“Kazao mi je da želi da igra fudbal i ja sam došao tu u Krajišnik da pitam, kazali su mi nije problem, da ja samo ganjam te papire za njega, i sada to radim, sad za sada je dobio žuti karton na tri mjeseca, oni su rekli da će mene iz Sarajeva kontaktirati ponovo da li u vezi nekog otiska ili nekog intervjua, uglavnom su rekli da će me kontaktirati šta bude trebalo za njega još da se uradi”, kazao je Zaim Beganović.

Šemso se sprijateljio s lokalnom zajednicom. Vode ga na kafe, ručkove. Zezaju kako će da ga ožene krajiškom djevojkom. Sprijateljio se Šemso i s osalim migrantima koji su zbog nemogućnosti da pređu dalje ka Hrvatskoj ostali zarobljeni u ovom malom mjestu.

“Svaki dan ih gledam, ovo je katastrofa, stalno idu pokušavaju, pa se opet vraćaju, ja ih šišam i pričaju mi kakvih sve problema imaju, nemaju novca, s policijom imaju velike poteškoće, sreća pa ima i nekih volontera ovdje u Bosni koji su spremni da pomognu ovim ljudima”. naglasio je Šemso.

Šemso trenutno ne želi kao većina migranata ići dalje. No, već neko vrijeme je u Bosni i Hercegovini i shvata da će do potrebnih dokumenata teško doći. A bez njih nema ni daljeg uspjeha. Ovaj 24-godišnji Alžirac kaže, ako mu ne odobre ostanak ovdje, vratit će se svojoj kući.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.