Rahić: Unaprijediti kvalitet rada i efikasnost tužilaštava

Vijesti 14. nov 201816:42 > 17:00
N1

Amila Rahić, rukovoditeljica Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, za N1 je govorila o Projektu VSTV-a koji traje više godina i koji se nalazi u drugoj fazi implementacije.

Kazala je da Projekat ima za cilj da unaprijedi kvalitet rada i efikasnost tužilaštava u BiH.

“Mislimo na sve segmente rada tužilaca i tužilaštava, počevši od unapređenja pravnog okvira u kojem tužioci rade, jako važnog segmenta saradnje tužilaca i tužilaštava, zatim unapređenje različitih radnih procesa, uključujući i rukovođenje samim tužilaštvima. Zatim edukacija i stručno usavršavanje tužilaca u BiH, kao i ovlaštenih službenih lica. I posljednji, ne manje važan segment, unapređenje transparentnosti rada tužilaštava i poboljšanje percepcije javnosti”, pojasnila je Rahić gostujući u Newsroomu N1 televizije.

Navela je da se projekt implementira uz podršku Vlade Švicarske i Vlade Norveške, koje osim finansijske pomoći i podrške pružaju i stručnu pomoć i podršku, u smislu razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi sa tužiocima iz BiH.

“Kada govorimo o podršci u implementaciji, to su sva tužilaštva u BiH, sve policijske agencije u BiH, centri za edukaciju sudija i tužilaca u oba entiteta, zatim nevladine organizacije koje djeluju u sektoru pravosuđa. Tu su i udruženja novinara i svi ostali segmenti koji dopronose radu”, kazala je.

Dalje je objasnila da se edukacija odnosi na komunikaciju i saradnju sa medijima, komunikaciju i odnos sa oštećenim i svjedocima u predmetu, te na interakciju sa lokalnom zajednicom u svrhu uspostavljanja komunikacije i saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Podsjetila je da su na jučerašnjoj press konferenciji prezentirani rezultate tri projekta, koja su implementirana u okviru Projekta jačanje tužiteljskih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa.

Rahić je pojasnila detalje navedena tri projekta, te kazala da je prvi projekat implementiran je u saradnji sa Transparency Internationalom, udruženjem “Adi” i Udruženjem stručnih saradnika i savjetnika u sudovima i tužilaštvima i tiče se unapređenja povjerenja javnosti u tužilaštvima kroz jačanje transparentnosti rada. Drugi projekat je implementiralo Udruženje “Viva žene” i odnosi se na podršku oštećenim i svjedocima, dok je treći projekat implementirao Mediacentar BiH, koji se tiče medijskog segmenta i otvaranja tužilaštava prema medijima, kazala je.

Podsjećamo, jučer je u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održana press konferencija povodom predstavljanja rezultata provedbe zajedničkih aktivnosti organizacija civilnog društva i tužilaštava u Bosni i Hercegovini uz podršku VSTV BiH, a koji su od koristi za građane, tužilaštva i novinare.

Projekte su implementirale organizacije Transparency International u BiH, Mediacentar i Vive žene, uz finansijsku podršku vlada Švajcarske i Norveške putem Projekta jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa kojeg implementira VSTV BiH.

Potpredsjednica VSTV-a BiH Jadranka Lokmić-Misirača je, u svom uvodnom obraćanju, naglasila da sa zadovoljstvom predstavlja završetak jednog značajnog projekta koji otvara novi put saradnje tužilaštava, VSTV-a BiH i nevladinih organizacija koje se bave problemima u pravosuđu i tužilaštvima. Osvrnuvši se na ciljeve Strategije za postupanje sa osobama koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima, koju je usvojio VSTV BiH, potpredsjednica Lokmić-Misirača je istakla da je osnovi cilj Strategije otvaranje tužilaštava javnosti. “VSTV BiH puno značaja daje transparentnosti i u nekim segmentima bi nam, u velikoj mjeri, na poboljšanju efikasnosti u radu tužilaštava mogle pomoći i nevladine organizacije.”, naglasila je potpredsjednica Lokmić-Misirača.

Putem navedenog projekta, VSTV BiH je pružio podršku odabranim organizacijama civilnog društva da svojom ekspertizom pomognu tužilaštvima da se više otvore prema javnosti, da ojačaju svoje kapacitete u pogledu postupanja sa žrtvama i svjedocima kao i da ohrabre građane da prijavljuju krivična djela.

Kao rezultat saradnje i implementacije projekta u prethodnom periodu, tužioci su bogatiji novim znanjima i iskustvima o pristupu žrtvama i svjedocima, tužilaštva ujednačenim procedurama, a građani dostupnijim informacijama o radu tužilaštava, svojim pravima i prilikama da na jednostavniji način sarađuju sa tužilaštvima. U okviru projekta izrađen je i Priručnik o izvještavanju iz pravosuđa, koji novinarima pruža mogućnost da povećaju svoja tehnička znanja o pravosuđu, a time i priliku da svoj nivo profesionalnosti u izvještavanju pomjere na viši nivo.

Pored potpredsjednice Lokmić-Misirača, rezultate projekta predstavili su predstavnici organizacija civilnog društva i Amila Rahić, rukovoditeljica Projekta jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa kojeg implementira VSTV BiH.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.