Kriza se nazire i prije formiranja državne vlasti

Vijesti 14. nov 201817:15 > 19:09
N1

Kada govorimo o formiraju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, još nema ni termina konstitutirajuće sjednice Zastupničkog doma. Nije jasno ni ko će u vlast, a ko u opoziciju. No, kada dođe do toga, neki novoizabrani zastupnici naći će se u poziciji da budu na dvije pozicije - aktuelni ministri su postali parlamentarci.

Tako će ostati do daljnjeg – prazne stolice i prazna bijela dvorana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Naime, dogovora o održavanju konstituirajuće sjednice nema. Novoizabrani zastupnici tako će, po svemu sudeći, sačekati da preuzmu dužnost.

Podsjetimo, jučer dogovora Kolegija o zakazivanju datuma i termina sjednice nije bilo.

Detalje onoga što se događalo, u našem programu prepričao je Mladen Bosić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pitajući se i sam što sada slijedi?

“Bilo bi u redu da novoizabrani poslanici znaju. Jedan član Kolegija, gospodin Džaferović, preuzima dužnost u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. To ostavlja pitanje da li Kolegij postoji. Ovo je nova situacija za koju je moguće će je morati razrješavati i sudovi na kraju. Ja vjerujem da iza toga postoji neka politička odluka. Čini mi se da bi mogla biti najava oko blokade funkcionisanja u budućnosti”, mišljenja je Borenović.

A šta kaže Ustav, koji je to zakonski rok do kada Zastupnički dom mora biti formiran?

“U Ustavu je precizno utvrđen rok, a to znači 30 dana nakon što Centralna izborna komisija objavi službene rezultate izbora”, podsjetio je Kasim Trnka, profesor ustavnog prava.

No, u utorak Šefik Džaferović postaje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Njegov stranački kolega iz Stranke demokratske akcije, zastupnik Amir Fazlić, preuzeće njegov posao u Kolegiiju. Naime, da bude i na jednoj i na drugoj funkciji po ustavu ne može biti.

No, što kada se konstituira Zastupnički dom? Kako sada stvari stoje, neki od novizabranih zastupnika, imaće dvije funkcije, poput Mirka Šarovića, trenutnog ministra ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Bosne i Hercegovine iz Srpske demokratske stranke.

“To naše zakonodavstvo omogućava. Obzirom da je intencija postojećeg Ustava u Bosni i Hercegovini da izvršna vlast nema prekida, da ne dođe do zastoja. Znajući kakvi smo mi sami, tako se na ovaj način obezbjeđuje taj kontinuitet tako da i to je nešto što je na stolu. Tako da ću ja biti i poslanik i ministar u tehničkom mandatu”, objasnio je Šarović.

Međutim, Kasim Trnka kaže:

“Ako bi bilo tako, to bi bio sukob interesa. jer ne može neko istovremeno biti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. To znači onog trenutka kada prihvati mandat, u zakonodavnoj vlasti, mora podnijeti ostavku na mjesto ministra. A problem tu neće nastati jer zamjenik ministra, može u punom kapacitetu zamjenjivati ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine”.

Međutim, ministar Šarović nije jedini koji bi se bar u Parlamentu Bosne i Hercegovine našao u toj situaciji, tu su i Denis Zvizdić, te Dragan Mektić. S njima u klupama biće i Damir Arnaut. Kaže, jučerašnja zbivanja na sjednici Kolegija, nisu ga iznenadila.

Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata, te Hrvatske demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija su stranke koje će u naredne četiri godine imati najveći broj zastupnika u Parlamentarnoj skupštini. Tko će pak biti vlast, a tko oporba na državnoj razini, nije poznato. Pa tako i dnevna štampa za sada samo spekulira. Odnosno pitaju, tko može i želi biti parnter Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Odgovora za sada nema. Otvorene su sve mogućnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.