EYOF sve bliže, pripreme u toku

Vijesti 14. nov 201817:40 > 19:40
N1

Nešto manje od tri mjeseca ostalo je do održavanja EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. I Dok traje priprema lokacija na kojim će se takmičiti učesnici u ukupno 12 disciplina, na Jahorini se održava seminar šefova misija omladinskog evropskog olimpijskog festivala.

Do 9. februara naredne godine sve treba biti spremno za održavanje EYOF-a u našoj zemlji.

Zimski omladinski olimpijski festival ima tradiciju dugu 28 godina, a posljednjih nekoliko održavan je:

2013. godine u Utrechtu u Holandiji,

20015. godine u Tbilisiju, Gruzija,

2017. godine u Mađarskom gradu Győr,

a 2019. – dobiće dva domaćinska grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo.

“Svjesni da u ovih 87 dana pred nama imamo i još dosta organizacionih i tehničikih stvari koje trebamo privesti kraju, ali zaista, na zadovoljstvo prije svega javnosti u BiH, koji vjerujem strepe da li će EYOF i na kakav način biti organizovan, mi smo sinoć zvanično od najlegitimnijih ljudi, oni koji će sportska takmičenja u potpunosti provoditi, tehničkih delegata, predstavnika međuanrodnih sportskih federacija tu valorizaciju i potvrdu dobili”, istakao je Senahid Godinjak, direktor EYOF-a.

A sinoć i danas na Jahorini borave šefovi misija zemalja učesnica, njih 46. Do sada je poznato da za učešće u 8 disciplina prijavilo 1812 učesnika, a funkcija trodnevnog seminara je predstaviti informacije o dolasku, smještaju, ceremonijama otvaranja i zatvaranja festivala.

“Ključne su dvije poruke sa današnjeg sastanka i ovog događaja, a to je da će grad Sarajevo uraditi sve da EYOF 2019 bude najbolje organiziran EYOF do sada i da ćemo uraditi sve da u gradu Sarajevu probudimo olimpijski duh”, istakao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Olimpijski duh u Sarajevu se probudio 1984. godine, tokom 14.zimskih olimpijskih igara. I EYOF koji stiže, 14. je po redu festival od svog postojanja.

“Mene posebno raduje da su na Dvorištima stvoreni uslovi za svjetski, vrhunski centar za Biatlon i nadam se da će gradovi domaćini, Sarajevo i Istočno Sarajevo pokazati tu svoju gostoprimljivost i da imamo zalog za nešto veće, kao što je rekao predsjednik, da nam možda dođe olimpijada ili nešto tako slično”, naglasio je Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske

Oko 1100 volontera biće angažovano na ovom projektu koji za sada  čini se, uspješno povezuje upravljačke strukture, prostore i ljude iz dva bh. entiteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.