"Nemoguće je popraviti stanje bez da SDA ode u mirovinu"

Vijesti 14. nov 201817:54 > 19:42
N1

Nemoguće je popraviti stanje bez da SDA ode u mirovinu - poručio je u razgovoru za N1 Damir Arnaut, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ne misli da je ova politička stranka najveći gubitnik na ovogodišnjim Opštim izborima, već da su to građani Bosne i Hercegovine.

“Najveći gubitnici izbora su građani čija je volja uskraćena nizom malverzacija. Za razliku od predsjednika Centralne izborne komisije, mislim da je svako igranje sa voljom građana bitna stvar. Naročito onda kada promijenite preko hiljadu članova biračkih odbora. Moj prioritet će upravo biti uvođenje skenerianja glasačkih listića”, rekao je.

Ne misli da se može govoriti o neuspjehu Saveza za bolju budućnost na Opštim izborima. Prema njegovim riječima, u predizbornoj kampanji je opet dominirala nacionalistička retorika, a ne egzistencijalni problemi građana.

Odluku dijela dosadašnje opozicije da bude dio vlasti u Republici Srpskoj je ocijenio kao “izdajom” i dodao da se odliv članstva kakav se desio u opozicionim političkim strankama u ovom bosanskohercegovačkom entitetom, nikada ne bi desio u Savezu za bolju budućnost.

Arnaut je za N1 komentarisao odluku da nekoliko političkih stranaka formira vlast bez Stranke demokratske akcije.

“Ako Stranka demokratske akcije vodi kampanju protiv Socijaldemokratske partije, Saveza za bolju budućnost i Naše stranke koristeći se nacionalističkim temama, onda je to očekivano. Za Našu stranku su govorili da ih je osnovala UDBA i KOS, za Socijaldemokratsku partiju su govorili da ide u zagrljaj Čoviću. A sada Stranka demokratske akcije pregovara sa Hrvatskom demokratskom zajednicom. To je izdaja glasača Stranke demokratske akcije”, rekao je i dodao da Savez za bolju budućnost nije izdao svoje glasače.

Osvrnuo se i na nastojanje da šest političkih stranaka formira vlast bez Stranke demokratske akcije i Bosanske stranke.

“Ne učestvujem u pregovorima o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Kada su u pitanju pregovori, sve je onako kako se prikazuje i to je dobro. Razgovori zaista idu u pravcu da se formira koalicija koja će biti programska i koja će biti fokusirana na predlaganje rješenja za postojeće probleme odnosno da traje do sljedećih izbora. Nemoguće je popraviti stanje bez da Stranka demokratske akcije ode u mirovinu”, naglasio je Arnaut za N1.

Tema razgovora je pokušavanje Centralne izborne komisije da popuni Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. S tim u vezi je kazao da se ne smije dopustiti narušavanje principa prema kojem svaki narod mora biti jednako konstitutivan ili jednakopravan u svakom dijelu države.

Arnaut je ukazao da samo Stranka demokratske akcije može koalirati sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskom demokratskom zajednicom na državnom nivou, ali ne i Savez za bolju budućnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.