Efikasnost pravosuđa: Duge istrage, slučajevi neriješeni…

Vijesti 14. nov 201818:40 > 19:46
N1

Javnost u našoj zemlji već je navikla da istrage u ključnim predmetima, poput ubistva policajaca ili slučaja Davida Dragićevića, traju prilično dugo, a da nisu otkriveni počinioci. Nadležni uvjeravaju da rade sve da riješe sve slučajeve.

No, s druge strane, revizija učinkovitosti općinskih sudova je pokazala da su sudovi spori u rješavanju sporova, te da je u posljednje četiri godine strankama isplaćeno skoro dva miliona maraka zbog, kako se navodi, kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Više od 80 osoba do sada je saslušano u okviru istrage o ubistvu policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. Angažiran je i amerčki FBI. Dvije osobe su u pritvoru, Srećko Trifković i Slaven Dakić.

Treća uhapšena osoba je Branislav Gordić, koji je saslušan i pušten. To je ono što je službeno potvrđeno u istrazi koju vodi Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu i u sarajevskom MUP-u. Na sam dan ubistva, komesar Halilović je najavio:

“Mogu poručiti da ćemo zajedno sa ostalim agencijama, prevrnuti okolinu Sarajeva i bilo koje drugo mjesto da dođemo do pičinioca ovog krivičnog djela”, istakao je Mevludin Halilović, komesar.

Prošlo je 20 dana. Istraga i dalje traje, i potpuno je zatvorena za javnost. Potraga za ubicama, u koju su uključene sve policijske agencije, jeste obimna, ali Zlatko Miletić, bivši direktor FUP-a, kaže da je očekivao više.

“Stojim na stanovištu da za 20 dana, oni su morali biti u prilici da rasvijetle krivično djelo i da znamo ko je to učinio. To ne znači da smo uspjeli dokazati, jer to zna biti vrlo komplikovano. Da sam ja na mjestu direktora policije ili policijskog komesara, ne bih nikog pustio da ide kući dok se taj slučaj ne rasvijetli”, kazao je Zlatko Miletić, bivši direktor FUP-a.

U Kantonalnom tužiteljstvu uvjeravaju da danonoćno rade na otkrivanju ubica sarajevskih policajaca i da više detalja ne mogu otkrivati. Od dana ubistva, 26. oktobra, dogodila su se još tri napada na policijske službenike, i 9 krađa automobila, od kojih je 8 vraćeno vlasnicima, potvrđeno nam je u MUP-u Kantona Sarajevo. Parlaleno, pred Sudom BiH nastavlja se suđenje 25 osoba optuženih u predmetu Volan, u vezi sa krađom motornih vozila.

Slučaj ubistva policajaca tek je u tužiteljskoj fazi, kao i slučaj ubistva Davida Dragičevića u Banjaluci. Međutim, kada u nekim predmetima tužiteljstva napišu optužnicu, i počne suđenje, često se postavlja pitanje učinkovitosti sudova.

U prethodne četiri godine strankama u postupku je iz kantonalnih budžeta isplaćeno 1,8 miliona maraka na ime obeštećenja, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, pokazala je analiza Ureda za reviziju institucija FBiH.

Oni su revidirali učinkovitost 31 općinskog suda u Federaciji, i zaključili da je njih 18 bilo manje efikasno u odnosu na resurse. Svi općinski sudovi su prekoračili rokove rješavanja predmeta, to jeste dvije trećine nije rješeno u razumnom roku. Postoje predmeti koji čekaju na sudski ishod i više od 15 godina, a u prosjeku su predmeti stari od 2 do 5 godina.

“Da ni sudije nekada ne žure sa pojedinim predmetima, a s druge strane ima i objektivnih razloga, gdje svjedoci izostaju, advokati izostaju, optuženi izostaju sa ročišta, i sve to stvara dojam da su sudovi nedovoljno efikasni”, kazao je Amarildo Gutić, novinar.

Revizija učinkovitosti općinskih sudova, objavljena nedavno, je pokazala da je u 2016. godini prosječno trajanje rješavanja sporova bilo 17 mjeseci. Najsporiji je Općinski sud u Tuzli, gdje su se sporovi rješavali u prosjeku 865 dana, a najbrži sud je u Ljubuškom sa 213 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.