Grubeša i Marić razgovarali o bh. imovini u Hrvatskoj

Vijesti 14. nov 201819:52 > 19:55
N1

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine sastao se u Zagrebu sa hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Kako se navodi u saopštenju, tema sastanka bio je raspisani konkurs za zakup bivših odmarališta u Republici Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih osoba iz BiH.

Grubeša se zahvalio Mariću na prijemu i prilici za razgovor o temi.

“Hrvatska legalno raspisuje natječaj a sve sukladno nedavno donesenom Zakonu, s tim da će BIH  inzistirati na zaštiti  prava vlasništva pravnih osoba iz BiH“, rekao je ministar Grubeša, i dodao: “Mi ćemo poduzeti sve korake da se zaključi ugovor kojim će se urediti imovinsko-pravni odnosi, kako bismo riješili i ovo pitanje”.

“Ta odmarališta su neriješenog vlasničkog statusa, na kojem su pravo korištenja imale pravne osobe iz bivše republike i bivše države. Ona su već trideset godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okružje. Natječajima za zakup se ne utječe niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnovi, da joj se vrijednost sačuva i poveća. I tko god u budućnosti bude njezin legitimni vlasnik, imat će imovinu, obnovljenu i znatno vrjedniju“, u razgovoru je naglasio ministar Marić.

“Ministri su se usuglasili da je vlasništvo neotuđivo pravo i da budući zakupnici neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava niti ista steći temeljem dosjelosti. Dogovoreno je da će Ugovor o zakupu sadržavati klauzulu kojom se zakupnik odriče prava na dosjelost”, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.