Komšić za N1: Republika Srpska je legalizovana u Turskoj

Vijesti 14. nov 201820:01 > 20:44
N1

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva, kazao je večeras u Pressingu N1 televizije da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ''legalizovan u Istanbulu''

Prisjećajući se događaja koji su prethodili dejtonskim pregovorima o miru u BiH, gost N1 televizije ispričao je da bivši ministar vanjskih poslova Republike BiH Muhamed Šaćirbegović pred posrednikom u pregovorima, američkim diplomatom Richardom Holbrookeom, ‘‘legalizirao Republiku Srpsku”.

”Niko nije spominjao nikakvu entitetsku podjelu Bosne i Hercegovine. Pregovori u Dejtonu krenuli su u drugom smjeru. Oni su tu napravili nekoliko kormpromisa. Prvi je kompromis s Kontaktnom skupinom, Kontaktna skupina je insistirala na tome da se ide na entitetsko, a ne federalno uređenje. Nikad nam nije objašnjeno zašto su odustali od federalizacje u međunarodno priznatim granicama. U septembru 1995. Šaćirbegović je pred Holbrookeom potpisao legalizaciju Republike Srpske, to je urađeno izvan našeg znanja. Niko od nas to nije znao, to je vjerovatno znao Alija Izetbegović i vjerujem Haris Silajdžić. Holbrooke je rekao da je to završena stvar”, ispričao je Komšić za N1.

Govorio je, potom, o samim pregovorima, pritiscima, tajnim sastancima.

N1

”To je bilo vrijeme kad se polako u hotelu gdje smo jeli, počela ‘smanjivati’ hrana. Svaki dan obroci su bili drugačiji. Znali smo da se kraj približava. Šalim se, naravno da su bili jako veliki pritisci jer dejtonski pregovori su išli onim tokom koje naša delegacija nije očekivala. Naša delegacija od sedam ljudi bila je na svim sastancima osim onih tajnih, u svim bilateralnim pregovorima predstavnika koji su gore bili, mi smo svi sudjelovali i u svim plenarnim sjednicama. Pritisci su bili veliki, mi smo bili nezadovoljni jer su ti pregovori krenuli u suprotnom smjeru od onoga što smo očekviali i od onoga što nam je Amerika obećala kad smo potpisali Washingtonski sporazum. Nama je obećano da će Amerikanci učiniti sve da se područja koja su tada bila pod vojnom kontrolom srpskih snaga u BiH ući u Federaciju Bosne i Hercegovine”, rekao je bivši član državnog Predsjedništva.

Danas imamo Federaciju kantona, ne postoji nigdje na svijetu federacija naroda, rekao je on.

”Kad smo potpisali Washingtonski sporazum, sporazum prave Hrvati i muslimani kako su se tada zvali, i na kraju kad smo postavili sporazum, Miro Lazović je Warrenu Christopheru, američkom državnom sekretaru, postavio pitanje – postigli smo sporazum i gdje su sada ovdje Srbi. Odgovor je bio jasan, ovo je za nas strateška tačka u politici u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Komšić.

Potom se dotakao tzv. ”legalizacije Republike Srpske” prije Dejtona.

”Ne bi on to uradio da nije imao odobrenje. Ja sam naknadno to saznao jer je Hajrudin Somun kao naš ambasador u Istanbulu to objelodanio. U Istanbulu je dogovorena legalizacija Republike Srpske. Ovdje sam dužan staviti jednu ogradu. Dejtonska Republika Srpska nije bila Karađićeva. Kod nas niko ne pravi tu razliku. Ime joj je legalizovano u BiH, ona nije ono što je pisalo u Karađićevom ustavu – da je to država srpskog naroda. To je sve poništeno u Dejtonu. Ona je entitet s jednakim pravima naroda, nema državotvornost i dio je Bosne i Hercegovine. Amerikanci su znali šta rade. Prije nego su počeli pregovori, podignuta je optužnica protiv Karadžića za ratne zločine. Nije Karadžić vodio dejtonske pregovore. Sve što je bilo pod njegovom kontrolom, stavljeno je u zagradu”, kazao je Komšić večeras u Pressingu.

Komšić je u Pressingu govorio i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, aktuelnom političkom momentu i ostalim temama. Uskoro video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.