''U Dejtonu objavljen dogovor Tuđmana i Miloševića o BiH''

Vijesti 14. nov 201820:51 > 20:55
N1

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ivo Komšić kazao je večeras za N1 da tokom dejtonskih pregovora zvanično objelodanjen dogovor Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića u Karađorđevu o podjeli BiH.

Komšić je pričajući detalje pregovora, istakao da je ”sporna” bila Bosanska Posavina. Milošević je tada, prema riječima gosta Pressinga, rekao da ”se s Franjom davno dogovorio o Posavini”.

VEZANE VIJESTI

‘Mi smo imali još jedan adut u rukavu gdje smo mislili da možemo relativizirati Republiku Srpsku. Po svim prijedlozima koje smo mi imali i koji su čak bili prihvaćeni od Kontaktne skupine, da Posavina bude dio Federacije. Ne mislim na Odžak, već na Derventu, Bosanski Brod i Brčko, taj trokut, cijela ta cjelina. To je trebao biti Posavski kanton. Ono što je bilo zanimljivo, u dejtonskim pregovorima je zvanično objelodanjen dogovor Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Kad smo mi postavili na dnevni red Posavinu, Milošević je na plenarnoj sjednici izašao i rekao da ne dolazi u obzir, vi znate, citiram ga – vi znate da sam se ja sa Franjom, misli na Tuđmana, davno o tome dogovorio. Bosanska Posavina je bila završna. Zubak je sjedio pored mene, ja sam ga udario laktom, šapnuo mu – o čemu ovaj dogovori”, otkrio je Komšić.

Prisjetio se kako je Alija Izetbegović insistirao na izlasku Federacije na rijeku Savu i Jadransko more.

”Zapinjalo je na nekoliko mjesto. Mi smo institirali, odnosno Alija je institirao da Federacija mora imati izlaz na Savu i na more. Neum nije bio sporan. Nekako smo uspjeli izvući Posavski kanton sa Odžakom i Orašjem”, potcrtao je on.

Uskoro video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram