Komšić za N1: Hrvatski entitet katastrofa za hrvatski narod

Vijesti 14. nov 201820:56 > 21:10
N1

Ivo Komšić, učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, profesor Ivo Komšić u Pressingu na N1 je kazao da bi hrvatski entitet bio katastrofa za taj narod, kao i za druga dva konstitutivna naroda u BiH.

“Zašto se insistira na obnovi Herceg-Bosne? Imaju najmanje dva objašnjenja. Čović je zazivao Herceg-Bosnu u kampanji. Zašto im to sad treba? Da opravdaju to što su imali 90-ih godina. Opravdati svoju poziciju u povijesti, koja je negativna i dobila je epilog na Haškom sudu. Osudio je taj projekat kao udruženi zločinački poduhvat, sa predsjednikom Tuđmanom, Bobetkom i Šuškom. To je dokazano u pravnoj proceduri. Kako će se oprati od toga?”, kazao je Komšić u Pressingu na N1.

Onima koji tvrde da BiH ne može opstati – Komšić poručuje da prestanu proizvoditi nepodnošljiva stanja.

 Drugo opravdanje, prema njegovom mišljenju, može biti “geto za muslimane”.

“Nije se odustalo od osnovne ideje iz 90-ih da se BiH treba podijeliti između Srba i Hrvata, a da se Bošnjaci odluče šta će biti – Srbi ili Hrvati. Kad sam rekao ‘dobro, šta ako ljudi neće to’, rečeno mi je ‘oni koji neće – te ćemo pobiti’. To mi je rečeno, to mi je Mate Boban rekao. To sam odbio. Rekao sam mu da će se napraviti zločini i da će odgovarati za to. To je nemoguće napraviti”, ispričao je Komšić.

Što se tiče “getoizacije jednog naroda” u BiH, Komšić smatra da ako se nije odustalo od te ideje – ali zaobilaznim putem, ne nasilno.

“Ne znam da igdje na svijetu postoje etničke jedinice za izbore. Te se politike podržavaju, u većoj ili manjoj mjeri – opravdano svijet se toga boji”, kazao je.

Komšić je rekao da ni danas nije zagovornik Dejtona, jer se ne može pomiriti sa entitetskom podjelom države.

“Ali imaju rješenja neka tu koja imaju zakonsku i ustavnu snagu da nas mogu spasiti. Imamo pritiske iz vana, Republike Hrvatske, nakon izbora da se mijenja naš sistem ali onako kako to njima odgovara. Cilj svega toga je da se preko zaštite nacionalnih interesa nekako isposluje hrvatska izborna jedinica. A hrvatska izborna jedinica vodi direktno u treći entitet. A treći entitet je obnova Herceg-Bosne”, ispričao je Komšić.

“Etničko glasanje znači propast Evrope”

On je kazao i to da nigdje u svijetu nema da jedna država ne priznaje izborne rezultate druge države.

“U Dejtonu ima vrlo precizan stav o kontinuitetu države. BiH je država i ima svoj kontinuitet. Dva entiteta nisu formirala BiH, nego je BiH sastavljena od dva entiteta. Zaštićena su demokratska i ljudska prava građana. To sve piše”, kazao je.

Komšić je rekao da BiH ima dovoljno argumenata da se BiH može braniti od napada – te da je svako etničko glasanje – nedemokratsko.

On je ocijenio da SAD neće dopustiti da propadne niti Dejtonski niti Vašingtonski sporazum – jer su to jedini uspjeli diplomatski pregovori koji su u jednoj zemlji zaustavili rat.

Govorio je i o uredu visokog predstavnika u BiH, kazavši da je to čuvar Dejtona i koji ima moć da kažnjava sve one koj djeluju antidejtonski i da čuva njegove vrijednosti.

“Ovaj visoki predstavnik ima samo dobre izvještaje, ali ne koristi ovlasti koje ima. Ne želim suditi čovjeku – ako ima prepreka, očito da neko stoji iza nedjelotvornosti. Ja da sam na njegovom mjestu – dao bih ostavku. Ja bi da radim, oni mi ne daju, otišao bih u penziju”, kazao je Komšić.

Zbog problema u EU, SAD-u – niko iz vana se neće interesovati za BiH, poručio je Komšić te da BiH mora uraditi ono što je do nje.

“Moramo uzeti stvari u svoje ruke. Tu treba uzeti Dejton u tačkama koje nama odgovaraju da se suprotstavimo lažima, da nam ne valja Ustav, da nam ne valjaju zakoni… To nije tačno. To je laž. To ništa nije tačno. Krive su to interpretacije”, poručio je Komšić.

On je kazao da samo visoki predstavnik može mijenjati bh. zakone i može mijenjati Ustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.