OHR o nezakazivanju konstituirajuće sjednice Parlamenta BiH

Vijesti 15. nov 201811:11 > 11:30
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine. Od tada teče rok za konstituisanje vlasti u Bosni i Hercegovini.

Aktuelni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak nije uspio dogovoriti termin održavanja konstituirajuće sjednice novog saziva Predstavničkog doma PSBiH.

Kako je kazao predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić, na njegovo veliko iznenađenje, prijedlog za zakazivanje konstituirajuće sjednice nije dobio podršku sva tri člana Kolegija Predstavničkog doma, odnosno Borjana Krišto nije dala saglasnost za održavanje sjednice niti je predložila neki drugi datum.

Dva dana naskon sjednice Kolegija, još uvijek nije poznato kada će biti održana konstituirajuća sjednice novog saziva Predstavničkog doma PSBiH. Zatražili smo i komentar Ureda visokog predstavnika u BiH po ovom pitanju.

“U skladu sa Ustavom BiH, inauguralna sjednica novog saziva Parlamenta mora se sazvati u roku od trideset dana od dana kada Centralna izborna komisija potvrdi rezultate izbora. OHR očekuje od svih političkih stranaka da brzo i neometano pristupe formiranja vlasti”, naveli su iz OHR-a za N1.

Članica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) je, nakon sjednice Kolegija u utorak na kojoj nije postignut dogovor o terminu održavanja konstituirajuće sjednice tog doma u novom sazivu, kazala novinarima da nemaju apsolutno nikave probleme u vezi zakazivanja, te da ne zna “oko čega se podigla tolika prašina”.

“Ali sam smatrala da je danas prerano da govorimo da li je to ili 4. ili 5. ili 6. decembar. Samo se radi o tome da danas nismo trebali dogovoriti koji je to dan, koja je to satnica, sve drugo je bilo dogovoreno”, kazala je Krišto.       

Napomenula je da je obaveza članova Kolegija u dosadašnjem sazivu sve dotle dok se ne održi konstituirajuća sjednica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.