Od danas u BiH obavezna zimska oprema

Vijesti 15. nov 201816:50 > 19:48
N1

Bez obzira na vremenske uvjete, od danas pa sve do 15. aprila naredne godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu. Niske temperature, učestale i obilne kišne, te snježne padavine izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, stoga ova zakonska obaveza prije svega, kažu, ima za cilj sigurnost u saobraćaju.

“Gospodine, recite nam, jeste li upoznati da je od danas stupilo na snagu korištenje i posjedovanje zimske opreme? Da li vi, za ovo motorno vozilo, posjedujete kompletnu prateću opremu.”

Ukoliko vozite, mogli biste uskoro biti zaustavljeni s ovim pitanjem, budući da je kroz narednih pet mjeseci korištenje zimske opreme zakonska obaveza. Pod zimskom opremom podrazumijeva se da vozila imaju pneumatike sa zimskim profilom na svim točkovima ili pneumatike sa ljetnim profilom i u priboru odgovarajuće lance.

“Koji adekvatno to pripreme, samim tim će doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. A to je najbitnije u svemu”, kazao je Salmir Ćato, pripadnik Jednice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz BIHAMK-a vozačima savjetuju:

“Ono što morate provjeriti su tekućine u vašem vozilu, provjerite koncentraciju i temperaturu. Po potrebi dopunite. Provjerite akumulator i kablove, to je najveći uzrok otkazivanja starta motora. Podmažite kedere i brave na vozivu, a uvijek imajte sredstvo za odmrzavanje”, istakla je Silma Sultanić, BIHAMK.

A prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost. Odnosno, da upotrijebi zimsku opremu.

“Novčana kazna je 40 maraka. Vozači koji nekorištenjem i neposjedovanjem zimske opreme izazovu saobraćajnu nezgodu, kazna je od 50 do 200 maraka, može se izreći jedan kazneni bod, i može se izreći zabrana upravljanja vozilom u trajanju do 50 dana”, naglasio je Salmir Ćato, pripadnik Jednice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.

Upitali smo i vozače da li su njihovi četverokotači spremni za zimske propise i uvjete.

– Jeste, sve spremno, apsolutno, i treba da bude.
– Sve po propisu. Gume su montirane, zimske, antifriz, tečnost za pranje šoferšajbe, tako da je sve po propisu.

Zbog neposjedovanja zimske opreme s 500 KM će biti kažnjena poduzeća ili druga pravna lica sukladno zakonskim propisima. A ista kazna će se izreći I fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.