"Izdajnici" protiv "gubitnika" u SDS-u

Vijesti 15. nov 201817:14 > 19:46
N1

Nova isključenja u SDS-u. Previranja su i u DNS-u, članstvo te stranke odlučuje se hoće li podržati Čubrilovića ili Pavića. U SNSD-u poručuju da će u skupštini imati dvotrećinsku vlast prvenstveno da bi Milorada Dodika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zaštitili od preglasavanja druga dva člana.

Istupnica je poštom stigla u Doboj.

Tako je Boris Jerinić saznao da je isključen iz Srpske demokratske stranke. Shvatio je to, kaže, kao obračun predsjednika stranke sa svojim neistomišljenicima.

“Gubitnici optužuju pobjednike za izdaju. Izdao je svako ko je 8. oktobra izgubio jer se nije dovoljno angažovao i radio da pobjedi i Vukota Govedarica i SDS”, poručio je Jerinić.

Sastanak sa Miloradom Dodikom i dogovor da dobojski SDS-ovi poslanici budu članovi Kluba SNSD-a za Govedaricu je izdaja.

“Poručujem članovima i simpatizerima Srpske demokratske stranke da ćemo učiniti sve da stranku sačuvamo od mešetara i trgovaca. Srpsku demokratsku stranku sačuvaćemo dosljednom politikom i nećemo dozvoliti da nas neodgovorni pojedinci izruče onima koji žele da SDS nestane, ujedno praveći od lažnih patriota nacionalne heroje”, kazao je Govedarica, predsjednik SDS-a.

Kriza trese i DNS. Nakon što je Marko Pavić smjenio Nedeljka Čubrilovića sa mjesta potpredsjednika stranke članstvo je počelo donositi odluke koga će podržati.

Opštinski odbori iz Teslića, Čelinca i Stanara osudili su odluku Pavića. Potpredsjednica Spomenka Stevanović rekla je da ta odluka i nije validna dok je ne potvrdi glavni odbor stranke.

Podrška Čubriloviću stiže i od SNSD-ovaca i to za mjesto predsjednika NS RS.

“Mi smo sa gospodinom Čubrilovićem imali odličnu saradnju i to je za predsjednika Vlade važno da ima dobru saradnju sa predsjednikom parlamenta, kao što je to važno i za predsjednike klubova. Nemam tu nijednu zamjerku, prošli smo mnogo toga zajedno“, otkriva Željka Cvijanović, SNSD.

Klub SNSD-a sa dobojskim SDS-ovcima za sada će imati 30 poslanika u Narodnoj skupštini. Sigurni su, kažu u ovoj stranci, u koalicione dogovore sa DNS-om, SP-om, Ujedinjenom Srpskom i NDP-om. Cilj je dvotrećinska većina.

“Kad srpski član Predsjedništva stavi veto na bilo koji pokušaj druga dva člana Predsjedništva da ga preglasaju, veto ide u Narodnu skupštinu i dvotrećinska većina je potrebna da taj pokušaj pregalasavanja postane ništavan”, pojašnjava Radovan Kovačević, SNSD.

Konstitutivna sjednica zakazana je za 19. novembar. Do tada ostaje neizvjesno hoće li svi DNS-ovi poslanici biti u vlasti ili će nepoželjni sjesti u redove opozicije. Te, da li će SDS-ovi poslanici iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva slijediti primjer Dobojlija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.