Istekao rok GIKIL-u

Vijesti 15. nov 201817:24 > 19:48
N1

Lukavačkom GIKILU-u danas je istekao rok koji je dobio od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uloži u fabriku kako bi smanjio zagađenje okoline. Inspekcija je najavila da će obustaviti proizvodnju ukoliko se to ne desi.

Kompanija je finansijski stabilna i po prvi put se nešto ulaže u nju što je ohrabrujuće, tvrdi sindikat radnika.

“Ne mogu vidjeti i ne vidim osobu koja može narediti zatvaranje ove fabrike. Ne mogu shvatiti jer se ovdje vrte ogromni novci, oko milion maraka svaki dan, a u BiH je malo takvih kompanija”, tvrdi Mirsad Imamović, Sindikat radnika GIKIL-a.

A protiv prvog čovjeka kompanije Debasisa Gangulyja Kantonalno tužilaštvo vodi opsežnu istragu zbog onečišćenja okoliša u dva ekološka incidenta ove godine.

“Jedan iz maja kada je došlo do izljevanja katrana u rijeku Sprešu i širu okolinu Lukavca i drugi kada je došlo do izljevanja amonijačne vode i drugih opasnih materija”, podsjeća Admir Arnautović, Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Ukoliko zaista dođe do obustave rada, sindikat tvrdi da će reagovati blizu 1.000 uposlenih.

“Mislim da ne mogu ni zamisliti šta će radnici poduzeti znajući njihov karakter. Prije svega onih ljudi koji rade na takvim mjestima kojih ima više u državi jer Koksara je jedina”, kaže Imamović.

GIKIL radi i bez okolinske dozvole i bez dozvole za ispuštanje otpadnih voda u rijeku Spreču koja im je oduzeta prošli mjesec. Inspekcije poručuju da ova firma nema alternativu osim da uradi potrebna ulaganja kako bi prestala zagađivati okoliš i trovati ljudske živote.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.