Prepirka sudije i tužioca tokom ročišta u slučaju Volan

N1

Nastavljeno je suđenje za 25 optuženih u predmetu Volan pred Sudom Bosne i Hercegovine. Optužnica ih tereti za višegodišnju krađu, preprodaju i rastavljanje automobila na dijelove. Tužilaštvo je nastavilo sa detaljnim opisima - kako su vozila ukradena, gdje su se krila i ko je sve uključen u organizovanu kriminalnu grupu.

Sva ukradena vozila u proteklih nekoliko godina su preprodavana, a tražen je otkup od vlasnika za njih ili su ukoliko ne dođe do otkupa, rastavljana i prodavana u dijelovima trećim licima. Ova organizovana grupa djelovala je na četiri područja. Ilidža, Istočna Ilidža, Mokro, zapadna Hercegovina. Vozila su skrivana uglavnom na području Sarajevsko-romanijske regije, a potom i preprodavana u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Tužilac Džermin Pašić detaljno je opisivao krađu vozila na području Kantona Sarajevo. Ovako je prema optužnici izgledala samo jedna krađa:

“Upotrebom podesnog alata prerezali bravu prednjih lijevih vrata, otvorili vozilo, upotrebom dekodera stavili u pogon i odvezli u naselje Lužani i sakrili na parking prostor. Nakon čega su Pajić Sreto i Ninković Davor radi prikrivanja krivičnog djela porijekla njegovog pravog vlasnika, te prodajom otuđenog vozila u BiH i Srbiju, prevezli otuđeno vozilo na realiciji Sarajevo Zvornik i prodali licu A.Ž.”

Zanimljivi su i detalji u kojima je tužilac Pašić opisivao krađe automobila. Obično su vozila skrivana odmah nakon krađe u iznajmljenim garažama ili na lošije vidljivim parking prostorima, nedaleko od mjesta gdje je automobil i ukraden. Podsjećamo da je tužilac Pašić na ročištu u ponedjeljak objašnjavao dalji postupak sa ukradenim vozilima.

“Izmjene ili uništavanje identifikacionih oznaka na rastavljenim vozilima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova u cilju prikrivanja krivičnog djela, izvršilaca, predmeta i njihovih pravih vlasnika”.

Sam kraj ročišta obilježila je i rasprava sudinice Hasije Mašović sa tužiocem Pašićem, kojem je sugerisala da je primjetila greške u samoj optužnici. Pašić je pokušao da objasni da se radi o više slovnim greškama, što Mašovićeva nije prihvatila sugerišući mu da je preopširan i da je potrebno da se greške isprave kako bi optuženi razumjeli samu optužnicu.

“Zapravo sam ja želio naglasiti da nismo dobili konačno rješenje u prepirci sudinice i tužioca. Šta se zapravo desilo? Sutkinja je primjetila da ima stanovitih, pod navodnicima grešaka. Zaključak odbrane je da je faza potvrđivanja optužnice prošla i da je to trebalo rješiti u fazi kada je optužnica potvrđivana. Nažalost nije. Odbrana se iskreno nada da nećemo ponovo provoditi istragu na glavnom pretresu”, kaže Vlado Adamović, advokat optuženog Enisa Mandala.

“Pa vidjeli ste, ponavljaju se neke tačke. Dakle i samo vijeće daje savjet tužiocu da precizira, da bi optuženi znali za šta odgovaraju”, dodaje Senad Kreho, advokat optuženog Njegoša.

Zbog toga će tužilaštvo za naredno ročište morati da ispravi greške koje je uočila sutkinja Mašović.

Tužilaštvo nije završilo iznošenje optužnice. To će učiniti na narednom ročištu koje je zakazano za 29. novembar, kada bi trebali čuti i uvodne riječi, odnosno i to da li je odbrana razumjela samu optužnicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.