Hrvatska ne odustaje, nuklearni otpad prijeti građanima BiH

Vijesti 15. nov 201819:29 > 21:24
N1

Građani Novog Grada i Općine Dvor u Hrvatskoj šokirani su odlukom hrvatske Vlade da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini obje ove općine, u periodu od 2025. do 2060. godine. Tako bar stoji u nedavno usvojenom Nacionalnom planu o odlaganju radioaktivnog otpada.

Riječ je o radioaktivnom otpadu iz nuklearne elektrane Krško. Uprkos svim naporima, protestima, peticijama lokalne zajednice – glas građana nije ispoštovaN poručuju. Strahuju za svoje zdravlje, ali i za prirodu ovog područja, poput rijeke Une, čije ljepote su nadaleko poznate.

Na samo 800 metara zračne linije, i nekoliko kilometara vožnje od Une u Novom Gradu, je Čerkezovac. Mjesto budućeg odlaganja nuklearnog otpada. Iako u različitim državama, koje dijeli tek pješački most – stanovnici i jedne i druge opštine, u blizini Trgovske Gore, i hrvatskog Dvora i bosanskohercegovačkog Novog Grada, istog stava.

“Skandalozno, ništa više, to je nevjerovatno, za ovaj dio Krajine, stanovnika duž rijeke Une. Ne mogu shvatiti da se tako nešto može činiti, uraditi, pogotovo kod rijeke koja je poznata od davnina jer unus znači jedina”, kazao je Stanovnik Novog Grada.

“Narod niko ne pita. Ova ljepota prirodna Une i svega drugoga ja mislim da je to neoprostivo. Ja imam imanje tamo, moj život sav je tamo, i samim tim što će taj nuklearni otpad da dođe tu je stigma na sve nas, na svu tu poljoprivredu, taj narod, sve ostalo, i sad smo bili u nekom ćošku, zapećku nakon ovoga ćemo biti još više”, kazao je Stanovnik Dvora.

Opština Novi Grad, već odavno vodi bitku s nadležnim institucijama Hrvatske. Koju su očigledno izgubili. Kažu, nisu ispoštovani brojni prethodni dogovori, pregovori. I niko ih prilikom donošenja odluke nije pitao za mišljenje.

“Takva lokacija se ne postavlja i ne izabira ako na tom području praktično imamo izvorišta vode a to imamo s ove novske strane”, naglasio je Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad.

Ekološka udruženja najavljuju borbu pred nadležnim međunarodnim sudovima. Opasnosti Odluke hrvatske vlade su višestruke.

“Najveći problem predstavlja to što Hrvatska u svojoj Strategiji ne navodi da će oni raditi neke od građevinskih radova, adaptacije postojećih objekata, jer taj objekat koji se nalazi na Trgovskoj gori je kasarna Čerkezovac koja je predviđena za skladištenje vojnih predmeta, municije i slično, a ne radioaktivnog otpada”, kategoričan je Mladen Trninić, Green Team.

Ekološka udruženja i lokalne vlasti kažu da Hrvatska uopšte kada je donosila odluku da odlaže nuklearni i medicinski otpad na Trgovskoj gori nije uzela u obzir brojne potencijalne poput zemljotresa ili obilnih poplava koje bi taj otpad velikom brzinom mogle donijeti do same rijeke Une time ugroziti ne samo prirodne resurse ovog kraja, nego i stanovnike koji ovdje žive, a samo u Opštini Novi Grad, prema posljednjem popisu živi oko 28 hiljada ljudi.

Una, park prirode, zaštićena zona, vrvi od života. Najrazličitije vrste riba, patke, biljke. Za njihov opstanak zabrinut je i ribolovac Edib Džaferbegović.

“Da kažem da je ovo interesantno područje jer se na vrlo maloj teritoriji nalazi dosta vrsta slatkovodnih riba, skoro pa sve. Interesantno je što ovdje obitavaju ribe iz planinskih rijeka i ravničarskih rijeka, bila bi to velika tragedija da se nešto dogodi, da se ta riba i kompletna priroda uništi”, kazao je Edib Džaferbegović, ribolovac.

Građani i lokalne vlasti su rekli svoje, na potezu su viši nivoi vlasti, no, svi se probojavaju da je za reakciju prekasno, jer Hrvatska je odlučila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.