Treći Pododbor SSP-a između EU i BiH

Vijesti 16. nov 201814:07 > 14:16
Shutterstock

Treći sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između EU i Bosne i Hercegovine održan je 15. i 16. novembra u Mostaru. Predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine raspravljali su o najnovijim dešavanjima i budućim izazovima kod politika u ovim oblastima.

“Sastankom je ispred BiH dopredsjedavala gđa. Vera Letica, pomoćnica ministra u Ministarstvu finansija/financija i trezora BiH i g. Uwe Stamm iz Opće uprave za ekonomska i finansijska pitanja Europske komisije.

Komisija je istaknula kako privreda u BiH nastavlja pokazivati ​​znakove solidnog rasta, dok se i dalje suočava s važnim izazovima kao što su visoka nezaposlenost, niska ulaganja, loše poslovno okruženje, niska kvaliteta fiskalnog upravljanja i slabe inovacije.

Komisija je naglasila da rascjepkana tržišta, slabo funkcioniranje tržišta rada, neodgovarajuća vladavina prava i nedovoljno usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada predstavljaju prepreke dugoročnom rastu i konvergenciji. Provedba reformi je uglavnom bila spora u posljednje dvije godine i potrebno ih je ubrzati.

U tom kontekstu, Komisija je naglasila potrebu za poboljšanjem kvalitete javnih finansija kroz jačanje povoljnog okruženja za rast i bolju usmjerenost socijalne potrošnje. BiH bi trebala rješavati ključne razloge niskih ulaganja kroz poboljšanje poslovnog okruženja i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora. Komisija je pozvala BiH da nastavi s naporima na smanjenju poreznog klina i rješavanju pitanja neformalne ekonomije. Komisija je ponovila svoj poziv za jačanje okvira za sanaciju banaka i usvajanje izmjena zakona o osiguranju depozita.

Što se tiče interne finansijske kontrole u javnom sektoru (PIFC), Komisija potiče BiH na izradu sveobuhvatne politike u ovoj oblasti koja obuhvata sve razine vlasti, u skladu s načelom odgovornosti rukovodstva. Što se tiče statistike, Komisija je ponovila da bi BiH trebala unaprijediti blagovremene i iscrpne statističke podatke u skladu sa standardima EU.

Komisija je naglasila važnost ekonomskog i finansijskog dijaloga EU s BiH i drugim zemljama proširenja u oblikovanju budućih reformi u skladu s kriterijima za pristupanje EU”, saopšteno je iz delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.