Slučaj Trifković: Da nadležnost preuzmu Sud i Tužilaštvo BiH

Sud BiH/N1

Tatjana Savić, advokatica Srećka Trifkovića za kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor jer se dovodi u vezi sa ubistvom dvojice sarajevskih policajaca, potvrdila je za N1 da je podnesen Zahtjev da ovaj predmet preuzmu Tužilaštvo i Sud BiH.

U dopisu upućenom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tvrdi se da Srećko Trifković ima pravo na suđenje pred nadležnim sudom.

“Odbrana osumnjičenog je odmah na ročištu održanom pred Kantonalnim sudom u Sarajevu dana 30.10.2018. godine povodom prijedloga Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje pritvora osumnjičenom tražila prenos nadležnosti na Sud Bosne i Hercegovine, i to na osnovu razloga propisanih članom 7. stav 1. Zakona o Sudu BiH.” – navodi u zahtjevu Savić.

Savić u zahtjevu navodi da nadležnost određena Krivičnim zakonom BiH jeste izvorna nadležnost Suda za tačno određena krivična djela. Nadležnost Suda iz člana 7. stav 2. Zakona o Sudu BiH jeste specifična (uslovna) vrsta nadležnosti po kojoj je Sud BiH nadležan i za krivična djela utvrđena entitetskim zakonima i zakonima Brčko Distrikta BiH kada ta krivična djela: a) ugrožavaju suverenitet, teritorijalni intergritet, političku nezavisnost, nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine; b) mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hecrgovine, ili mogu izazvati druge štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Ono što je posebno važno navodi se u zahtjevu jeste da se na str. 7 Informacije o stanju sigurnosti na području Kantona Sarajevo za period januar-septembar 2018. godine, koju je svojim Zaključkom broj 02-05-36200-3/18 od 01.11.2018. godine primila na znanje Vlada Kantona Sarajevo, navodi: „Uvidom u podnesene izvještaje za krivična djela organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelima teška krađa motornog vozila, te izrečenim pravomoćnim presudama, očigledno je da se ova vrsta kriminaliteta može smatrati organizovanim kriminalom, a u čijem suzbijanju i otkrivanju, u skladu sa nadležnostima, trebaju aktivnije učešće uzeti policijske agencije na entitetskom i državnom nivou.“

Odbrana Srećka Trifkovića podsjeća na princip pravne sigurnosti, koji u osnovi predstavlja prvi kriterijum vladavine prava. U vezi s tim, odbrana ističe da pravna sigurnost, između ostalog podrazumijeva da uspostavljeni mehanizmi i institucije djeluju u skladu sa zakonima koji su opšti, određeni, jasni, postojani i koji se jednako primjenjuju prema svakome.

U svojstvu branilaca osumnjičenog Srećka Trifkovića, odbrana je predložila da ovaj predmet preuzme Sud BiH, kao stvarno i mjesno nadležan sud.

“Ovim bi se shodno odredbama člana 12. stav 1. Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, za sprovođenje istrage u ovom predmetu zasnovala nadležnost Tužilaštva BiH, kao jedinog tužilaštva u Bosni i Hercegovine koje ima sredstva i mogućnost da pravilno i potpuno preduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravih učinilaca krivičnih djela za koja je Srećko Trifković neosnovano osumnjičen”, piše u Zahtjevu za preuzimanje nadležnosti branilaca osumnjičenog Srećka Trifkovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.