Još se ne zna ko će biti ''glavni'' u Sarajevu

Vijesti 16. nov 201816:52 > 18:49
N1

Kanton Sarajevo je dobio novu Skupštinu. Održana je konstituirajuća sjednica, a zakletvu je položilo 35 novoizabranih zastupnika iz ukupno osam stranaka. Novi saziv je formiran, ali skupštinska većina još uvijek nije, jer nije potpisan zvanični sporazum o koaliciji između šest stranaka koje vode pregovore o vlasti bez SDA.

Polaganjem zakletve zastupnici su se obvezali da će poštovati ustav, zakone, ljudska prava i raditi u interesu građana. Odmah po okončanju zakletve uslijedile su i prve inicijative. Zakazana je hitna sjednica koja će biti održana 20. novembra. Njom će predsjedavati predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković.

“Moram izraziti svoje veliko zadovoljstvo da smo već u prvom kontaktu koji su imale sve stranke u KS pokazali ozbiljnost političku i dogovorili hitnu sjednicu na kojoj će biti usvojen nacrt budžeta, koji je pripremila i prezentirat će ga Vlada u aktuelnom sazivu, a razmatrat će ga novi Skupštinski saziv, što je moram reći ohrabrujuće i rijetko na političkoj sceni da se vrlo lako i brzo dogovorimo”, ističe Konaković.

Uspostavljena je i komisija za imenovanje i administrativna pitanja u Skupštini KS, a o formiranju klubova naroda i kluba ostalih zastupnici se nisu izjašnjavali. Ali su govorili o prioritetima u radu Skupštine.

“Ono što je cilj, ako bi samo izabrali jedan cilj Naše stranke, da se napravi iskorak u načinu vođenja politike u KS. Način na koji vladajuća većina upravlja resursima bilo da se radi o firmama o budžetu, svemu onom što je u vlasništvu KS, iskorak u smislu odgovornosti, političke odgovornosti…”, kaže Edin Forto, Naša stranka.

O raspodjeli resora, kažu zastupnici, nije bilo govora kao i ni o premijerskoj poziciji. Šest stranaka intenzivno vodi razgovore o formiranju većine u KS bez SDA.

“SDA je, koliko i vi znate, a i građani Kantona Sarajevo, dobila najveći broj mandata u Skupštini. M smo dobili 54.000 glasova, prva smo stranka u Kantonu i mi bi trebali da činimo okosnicu vlasti kako u kantonu tako i u Federaciji i državi. S tim u vezi ostavit ćemo u narednom periodu da stranački organi, mi smo pozvali nekoliko stranaka na pregovore, a ti pregovori će se desiti u narednom mjesecu”, otkriva Mirza Čelik, SDA.

Ko će s kim još uvijek nije definitivno. SDP i dalje bez odgovora na poziv SDA o formiranju vlasti. Novi saziv Skupštine je formiran, ali skupštinska većina još uvijek ne. Sa radom su počeli, ali neizvjesno je ko će voditi glavnu riječ u kantonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.