"Ne" hidroelektrani u Krupi na Vrbasu

Vijesti 16. nov 201817:00 > 18:58
Anadolija

"Ne hidroelektrani u Krupi na Vrbasu", poručili su danas predstavnici 36 nevladinih organizacija i lokalne vlasti u Banjaluci. Cilj je da i entitetske institucije prihvate ovakav stav i ne nastave sa procedurom za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu.

Čista, bistra, brza rijeka, sa mnogo bukova i brzaka dovela je u Banjaluku više puta najbolje svjetske kajakaše. Učestvovali su na svjetskim i evropskim prvenstvima koja su održana u Kanjonu Tijesno. Izgradnjom hidroeletrane ovakva tamičenja postala bi prošlost, tvrde u Kajak kanu klubu Vrbas.

“Hidroelektrana bi usporila rijeku i to bi značilo lošiji kvalitet vode, a to bi značilo i sporije brzake koje mi koristimo i ne bi više bilo tako prohodno. Sigurno ne bismo mogli da radimo na nivou na kojem sad radimo i ne bi pravili rezultate na svjetskom nivou koje sada pravimo”, poručuje Nikola Stanković, Kajak kanu klubu Vrbas.

Izgradnjom kaskadnih hidroelektrana na Vrbasu ne bi bili samo ugroženi sportovi na divljim vodama, već i kvalitet vode za piće, te biljni i životinjski svijet, upozorili su gradsku vlast iz Koalicije za Vrbas.

“Hidroelektrane su štetne i po prirodu i po ljude, ekonomski nisu isplative, predstavljaju zastarjelu tehnologiju i sa više aspekata ugrožavaju kvalitet života i vode i vazduha”, ističe Nataša Crnković, Koalicija za Vrbas.

Inicijativu “Hidroelektrana na Vrbasu” za izgradnju, bez procjene uticaja na životnu sredinu, gradska vlast nije prihvatila.

“Pitanje Vrbasa, životne sredine, kvaliteta vazduha i svega ostalog. Ništa od toga nije apsolvirano. Nema analize uticaja na životnu sredinu, a zakonska obaveza bi bila da se napravi takva procjena i zbog toga je Gradska uprava pokrenutu inicijativu vratila predlagaču”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Za Banjaluku je važna i izgradnja kolektora u gradskom području i zaustavljanje ulijevanja kanalizacije u rijeku, kažu u Koaliciji. Te, navode da je cilj vratiti život na Vrbas promovisanjem mnoštva sportskih i turističkih potencijala ove rijeke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.