SDA, SNSD i HDZ sigurni partneri, ko će im se pridružiti

N1

Nazire li se koalicija između Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije? Nakon što su stranke na čelu sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem dogovorile saradnju, oglasila se SDA, a njen predsjednik Bakir Izetbegović je u intervjuu za N1 poručio da su Dodik i Čović njegovi partneri.

Nakon što su predsjednici Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili saradnju, uslijedio je stav i predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakira Izetbegovića koji je kazao da je njihov partner.

“Mi smo pobjednička stranka i njih vidim kao moje partnere jer su pobjedili u srpskom i hrvatskom korpusu. Stranka demokratske akcije je pobjednička stranka na državnom nivou, entitetskom, u svim kantonima, izuzev Tuzlanskog kantona, sa predominantno bošnjačkom većinom. Dakle oni su naši partneri”, ukazao je Izetbegović.

No, Stranka demokratske akcije nije dovoljna.

“Ja bih prije toga htio da imam razgovore i imaću ih sa Demokratskom frontom i Socijaldemokratskom partijom”, dodao je Izetbegović.

Što su i potvrdili u Socijaldemokratskoj partiji. Možda bi nakon ovih razgovora mogao biti poznat datum konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na posljednjem kolegiju, Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice odbila je da se precizira kada će to biti. Rok za konstituisanje je šesti decembar.

“Jasno sam rekla da se ne radi ni o kakvoj vrsti bojkota. Osobno mislim da je ovo prvo konstituiranje tijela na državnoj razini jako važno. Smatram da se trebaju obaviti i politički dogovori kako bismo mi i na konstitutivnoj sjednici imali člasnstvo kolegija”, istakla je Krišto.

Sudeći prema porukama sa sastanka Dodik-Čović, ali i današnje Bakira Izetbegovića, članovi kolegija bi mogli biti poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije.

Neizvjesno je i ko će sjediti u kolegiju Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta. Iako je za konstituisanje ostalo još deset dana sjednica nije zakazana.

S druge strane, u Republici Srpskoj sedam dana prije isteka roka konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Pored poslanicima će zakletvu položiti i novoizabrana predsjednica Republike Srpske, ali Milorad Dodik, pred odlazak u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Za razliku od svih onih koji misle da Milorad Dodik dolazi zbog ovog ili onog ja dolazim da se nešto uradi, ali isto tako neću dugo čekati da se nešto uradi”, kazao je Dodik.

Konstitutivna sjednica Predsjedništva zakazana je za utorak, 20. novembar. Prvi predsjedavajući bi trebao biti upravo Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.