Brnabić dan poslije: Neću da raspravljam dalje

Vijesti 16. nov 201818:48 > 19:25
REUTERS/Vasily Fedosenko

U fokusu regionalne javnosti našla se predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je u intervjuu za Deutsche Welle ponovo negirala genocid u Srebrenici. Ovakva izjava srbijanske premijerke izazvala je oštre kritike u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

Ovako predsjednica Vlade Repubike Srbije govori o genocidu u Srebrenici.

Sebastian (DW): Da li to što ćete uraditi treba da obuhvati i priznanje da je masakr u Srebrenici bio genocid? Savjet Evrope je u maju posljednji put tražio da priznate Srebrenicu kao genocid. To niste uradili. Jeste li sada spremni?

Brnabić: Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid.

Samo dan kasnije premijerka izjavljuje:

“Što se tiče izjava i reakcija iz Sarajeva neću ih dalje komentarisati. Neću da raspravljam dalje. Nemam komentar u interesu regionalne saradnje, hoću da radimo danas šta možemo i da gledamo u budućnost”.

Iz Bosne i Hercegovine s najviših nivoa vlasti oštre reakcije na izjavu Ane Brnabić.

“Mi smo na Balkanu naučili, naročito mi Bošnjaci, da nam se sole rane. Već smo pomalo navikli na te stvari i da nastavimo s tim ljudima da dalje radimo, da komuniciramo, da pokušamo popraviti stvari, urazumiti i slično. Dakle, u ovoj zemlji je Radovan Karadžić odlikovan. U ovoj zemlji se bosanski jezik zabranjuje upisati u knjižice. To je ustavna kategorija. Dakle, sa svim tim mi živimo i pokušavamo to da popravimo. Zato nemojte previše očekivati niti mene pitati za čitavu situaciju u kojoj 70 ili 75 posto tuđeg uticaja, a mog 25 posto”, poručuje Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je, što bi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić morala znati, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici. Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsjednici Vlade Brnabić preporučujem neka, prije nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, i manji dio dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata”, dodaje Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predstvanici međunarodnih institucija u našoj zemlji smatraju da je ovo čin iskrivljivanja historijskih činjenica i pozivaju na poštivanje međunarodnih sudskih presuda.

“Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikad se ne smije minimizirati”, stoji u saopštenju američke ambasade u BiH.

“Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan po pitanju strahota koje su se desile u Srebrenici, a koje su pred međunarodnim sudovima proglašene genocidom. Međunarodni i domaći sudovi su potvrdili da ovaj zločin odgovara okviru definicije genocida u skladu sa Konvencijom o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. To nije politička izjava. To je pravna činjenica”, ističe Matt Field, britanski ambasador u BiH.

“Presude sudova i tribunala, bilo nacionalnih ili međunarodnih, moraju se poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su bili vrlo jasni nakon što su saslušali sve argumente. U Srebrenici se desio genocid, a svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni istorija”, kaže Bruce Berton, šef misije OSCE-a u BiH.

Činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid potvrdila su dva međunarodna suda, poručili su danas iz OHR-a. Događaji iz 1995. godine u Srebrenici detaljno su dokumentovani.

Više detalja ima Ika Ferer Gotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.