BiH ponovo na dnevnom redu Evropskog vijeća

Vijesti 16. nov 201819:33 > 19:38
Reuters/Yves Herman

Nakon što je prošlog mjeseca na sastanku Evropskog vijeća na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a uz saglasnost predsjednika Vijeća Donalda Tuska, Bosna i Hercegovina stavljena na dnevni red sastanka šefova i država Vlada zemalja članica Evropske unije, o našoj zemlji će se u ponedjeljak ponovo raspravljati.

Rasprava će se voditi pod okriljem Vijeća za vanjske poslove na razini ministara vanjskih poslova zemalja članica. Uoči sastanka objavljena je najava onoga što će se naći kao teme razgovora evropskih šefova diplomatija na sastanku u Briselu.

Kao što su to kazali brojni politički predstavnici Republike Hrvatske u proteklih nekoliko sedmica, glavni razlog zahtjeva za ovom raspravom je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na općim izborima koji su održani 7. oktobra 2018. godine.

“Vijeće će diskutovati o Bosni i Hercegovini, nakon izbora koji su održani 7. oktobra. Rasprava će se odnositi na probleme vezane uz reformske procese u Bosni i Hercegovini. U zaključcima o Bosni i Hercegovini/OPeraciji EUFOR Althea koji su usvojeni na sastanku 15. oktobra 2018., Evropsko vijeće je zaključilo da očekuje od svih lidera u zemlju da se uključe u konstruktivno u formiranje vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana. Vijeće je također ponovilo da se od vlasti u Bosni i Hercegovini očekute da daju prednost reformama kako bi ubrzali svoj evropski put, osiguravajući punu i efektivnu implementaciju reformske agende”, kaže se u najavi sastanka.

Također se podsjeća na ostale obaveze koje je preuzela Bosna i Hercegovina. Poseban fokus se stavlja na reformsku agendu koja još uvijek nije provedena u cjelosti.

“Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU je trenutno u fazi pripreme. Bosna i Hercegovina mora nastaviti reformu svog izbornog zakonodavnog okvira. Napredak se također očekuje i u oblasti ekonomskih reformi koje su dogovorene sa Evropskom unijom, a koje imaju za cilj rješavanje teške socio-ekonomske situacije. Finansijska predpristupna pomoć EU Bosni i Hercegovini za period 2018-2020 je planirana u iznosu od 263,8 miliona eura. Evropska unija je također angažovana u Bosni i Hercegovini kroz vojnu misiju, EUFOR Althea”, ističe se u najavi sastanka.

Pored Bosne i Hercegovine na dnevnom redu će se naći i druga aktuelne teme Unije, odnosi sa Centralnom Azijom, Ukrajinom i Jemenom, te će se razgovarati o Globalnoj strategiji Evropske unije u oblasti sigurnosti i odbrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.