Čović: Što se Federacije tiče, neka nam dragi Bog pomogne

Vijesti 16. nov 201820:21 > 20:23
N1

“Nema uvjeta za uspostavu vlasti”, rekao je za BHT1 član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je kazao kako na nekim nivoima vlast može biti brzo formirana, na primjer Vijeće ministara ili Predsjedništvo BiH, jer se radi o prostom automatizmu. Može i u kantonima, smatra Čović.

“Ali svaki naredni korak ka uspostavi drugog doma i na entitetskoj razini i na razini Vijeća ministara drugi dom, koji je uvjet za funkcioniranje vlasti, treba nam izmjena Izbornog zakona”, rekao je Dragan Čović, te dodao: “Što se Federacije tiče, neka nam dragi Bog pomogne”!

Čović tvrdi da izmjene Izbornog zakona mogu biti dogovorene ako za to ima volje. Međutim, ako nema, onda će se uglavnom tražiti razlozi zbog čega to ne može. On smatra da u prvi plan ne bi trebalo stavljati to pravno pitanje kako može, nego prvo treba gledati sadržaj.

“Da li mi imamo kapacitet da to uradimo? Ako mi imamo kapacitet, to je rješeno istog trenutka. To je dogovoreno za dvije sekunde. I način i metodologija itd. Međutim, baviti se time kako može, a da uopće ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dvije godine i ja na to ne bih trošio više niti jedne sekunde”, istakao je Dragan Čović za BHRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.